Снимка: БТА

Европейските лидери започват да обсъждат ще приемат ли евентуално искане от Великобритания за дългосрочно отлагане на Brexit.

За това съобщи президентът на Съвета на ЕС Доналд Туск, който ще председателства срещата им на върха след седмица в Брюксел.

Туск, който започна от днес обиколка из някои европейски столици за подготовка на срещата, написа, че по време на нея “ще апелирам към лидерите на ЕС-27 да бъдат отворени за дълъг период, ако Обединеното кралство счете за необходимо да преосмисли стратегията си за Brexit и да изгради консенсус около нея”.

Обиколката на Туск започна днес от Холандия, а през следващите дни той ще се види с президентите и премиерите и на Германия, Франция, Ирландия и Словакия.

Още по темата

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също държи връзка с лидерите, каза негов говорител. Той обаче отказа да уточни посланието, което той им отправя.

Ако Великобритания поиска отлагане на влизането в сила на Brexit на 29 март, тя трябва преди тази дата да изпрати писмо на Туск, с което предлага срок и мотиви за действието си. А решението се взема с единодушие от лидерите на оставащите 27 държави.

Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние предупреди обаче, че еврочленките трябва да засилят подготовката си за хаотична раздяла, веднага след като снощи британският парламент гласува, че излизането не може да стане без правила.

Очаква се днес Камарата на представителите в Лондон да гласува дали да се търси удължаване на преговорите и отлагане на напускането.

“ЕС направи всичко по силите си, за да подпомогне сключването на Споразумението за оттегляне. Безизходицата може да бъде решена само в Обединеното кралство”, смята Барние.

В понеделник Юнкер и Тереза Мей договориха нови правни уверения, че ЕС ще приложи само в краен случай и за ограничен период предпазната клауза за оставането на Северна Ирландия в европейския митнически съюз. Те обаче не се оказаха достатъчни за британските депутати и те за втори път отхвърлиха сделката за условията по раздялата, договорена между британското правителство и ЕС. Снощи депутатите гласуваха и за напускане без сделка. Тази вечер те ще се произнесат дали да се иска отлагане на Brexit.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase