Снимка: Bulgaria ON AIR

"Жълтите жилетки" протестират повече от три месеца, но броят на демонстрантите е значително по-малък спрямо първите дни на френското недоволство. Карин Глоанек Морен, евродепутат от френската социалистическа партия, смята, че движението не е стихнало, но е започнало да върви в различен ритъм.

"Това е едно изключително силно движение на недоволството, чиито корени са много дълбоки. Недоволство, което трябваше да бъде чуто", обясни тя в специално интервю за Bulgaria ON AIR.

Морен смята, че "Жълтите жилетки" се опитват да се трансформират от изцяло гражданско движение в организация с определена структура, а политическите идеи в него идват от различни посоки.

По думите ѝ изготвените листи за евроизборите от страна на "Жълтите жилетки" няма да сполучат.

"Хората, които се мобилизират, нямат еднакъв ангажимент към движението. Виждаме, че те идват от много различни социални категории. Дори да имат общи искания по социални въпроси, решавайки да влязат в политическия процес, ако става дума за създаване на партия, те ще осъзнаят, че политическата битка изисква общи правила. Нещо, което според мен ще им е доста трудно", каза още френският евродепутат.

Карин Глоанек Морен заяви, че възходът на популизма в Европа рефлектира върху отношението към медиите и свободата на словото.

По думите ѝ пример за това е Франция с агресивните реакции срещу пресата от последните години и нападнатите журналисти по време на демонстрациите на "Жълтите жилетки".

"Нападенията над журналисти са изключително сериозен проблем, затова има нужда от спешна и категорична реакция на европейско ниво, за да защитим свободата на словото", посочи Карин Морен пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase