Снимка: Pixabay

В момента САЩ имат изключително силна и агресивна политика в Европа, президентът  Доналд Тръмп все по-умело борави с отношенията между европейските държави, като вижда създаващия се вакуум между Запад и Изток. Това каза Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"При огромните проблеми на президента Еманюел Макрон във Франция, затихващите функции на германския канцлер Ангела Меркел, изострящата се конфронтация от източноевропейските държави и все повече привличащи се към тях държави от Централна Европа срещу статуквото, САЩ виждат интересна ниша и възможност за противодействие - всяване на раздор между членовете на Европейския съюз".

Гостът подчерта, че политиката на САЩ е насочена в тази посока, защото източноевропейските държави са много по-склонни да увеличават военните си бюджети, като се чувстват по-застрашени и граничат с Русия.

"Друга важна точка - западноевропейските държави имат своя техника, имат своя отбранителна промишленост, която подпомагат, те се опитват и да разработват нова техника, докато източноевропейските държави изцяло разчитат на американска техника и военно присъствие за своята защита", отчете специалистът.

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase