Бойко Борисов и Гюнтер Йотингер. Снимка: БТА

„Искаме да сме амбициозни - то тогава ни е необходим и амбициозен бюджет. От това зависи и бъдещото ни развитие, както и да покажем, че ЕС може да действа единно в трудни времена и да излезе още по-силен от кризите“. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов пред еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

Борисов проведе среща с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Йотингер в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. Във фокуса на разговора им бяха преговорите по Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г., съобщи правителствената пресслужба.
 
Премиерът Борисов посочи, че България подкрепя аргументите и позицията на ЕК за приключване на преговорите по МФР до октомври 2019 г. „Надявам се, че ще можем да постигнем споразумение навреме, за да няма забавяне в програмите, да отговорим на очакванията и да си върнем доверието на нашите граждани“, каза министър-председателят Борисов. Той посочи пред Йотингер, че от нас се изисква да намерим баланса между политиката за растеж и новите приоритети.

„България, като външна граница на ЕС, добре разбира необходимостта от осигуряване на достатъчно средства за новите предизвикателства, особено в областта на сигурността, миграцията и отбраната. Но също толкова важно е бюджетът на ЕС да инвестира в растеж, заетост, конкурентоспособност и конвергенция“, подчерта премиерът Борисов.

Той бе категоричен, че за страната ни кохезионната политика и общата селскостопанска политика са от приоритетно значение и са доказали своята добавена стойност за целия ЕС. „Изключително необходимо е допълнително засилване на фокуса върху нуждите на най-слабо развитите региони. Само така ще избегнем задълбочаването на изоставането и ще подпомогнем засилването на икономическото и социалното развитие и на ЕС като цяло“, каза още премиерът Бойко Борисов.

 

Коментари Напиши коментар

22

Скептик

преди 3 месеца

Само похарчи 30 милиарда лева, спря Южен Поток с гарантирани приходи от транзит, спря проект за АЕЦ. Това не е ли достатъчно за теб? Какви са му активите? Магистрала чиновниците от София да ходят през уикенда в Гърция и метро с пари отклонени от БДЖ

21

Анонимен

преди 3 месеца

Борисов , скоро ще дойде времето да правиш коментари от Барселона !

20

Скептик

преди 3 месеца

Тиква, Евробанката напечата без покритие 3 трилиона Евра и ги раздаде по заслуги. За нас останаха ценовите балони. В цял свят намаляват паричните облекчения. Вие вървите по наклонена плоскост Надолу. Повтаряте грешките на Развития Социализъм и до няколко години ще договаряте заем от Китай. Да не мислиш че ще ти се размине за глупостите, които правиш 10 години?