Снимка: Bulgaria ON AIR

Ще се промени ли консервативната политика на Полша? На политическата сцена в страната се появи нов герой. Роберт Бедрон е харизматичен, енергичен и решен да предложи прогресивна алтернатива на сегашното управление на страната.

Бивш активист за правата на хора с различна сексуална ориентация, убеден проевропеец и отявлен атеист - Роберт Бедрон е абсолютен феномен по високите етажи на властта в Полша.

Още по темата
Това обаче не е всичко. Бедрон е и първият политик в страната, който излезе от сянката на страха и през 2011 година призна, че е гей, предаде Bulgaria ON AIR.

Въпреки омразата, Бедрон намира своя път във властта. През 2014 година той става кмет на средноголемия северен полски град Слупск и по този начин разбива досегашните стереотипи в страната, която дълго време беше под влиянието на силен римокатолически консерватизъм.

Амбицията му не се ограничава само до кметското място. На 3 февруари той създаде партията си "Пролет", чрез която смята да разбие двуполюсния консервативно-либерален модел на управление в Полша.

Бедрон възнамерява да се наложи на изборите за Европейски парламент през май и на общите избори през есента. Политикът смята да ограничи влиянието на църквата в държавните дела и също така да я обложи с данъци.

Застъпва се активно и за либерализацията на абортите – тема, която предизвиква полемика. А дали енергията и целите му ще променят вкоренената консервативна политика в държавата, предстои да видим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase