Роберт Бедрон. Снимка: БТА

Усмихнат, енергичен, открито хомосексуален, Роберт Бедрон не крие намерението си да промени из основи консервативна Полша и да взриви политическата сцена, завзета от падането на комунизма преди 30 години практически от едни и същи действащи лица.

42-годишният бивш активист на ЛГБТ общността, убеден европеец, иска да бъде този, който с партията си "Вьосна" ("Пролет"), създадена на 3 февруари, ще предизвика разпад на двуполюсния консервативно-либерален модел в стил Еманюел Макрон и ще приложи прогресивна програма в стил Джъстин Трюдо.
Той възнамерява да се наложи на изборите за Европейски парламент през май и на общите избори през есента, пише Франс прес.

В преобладаващо католическа страна, където духовенството има значително влияние, Роберт Бедрон иска отделяне на църквата от държавата и предлага данъчно облагане на доходите на църквата. Застъпва се за либерализиране на абортите, призовава за равно заплащане за мъжете и жените, за признаване на съжителството на хора от един пол и за щедра гаранция за пенсиониране на всички.

Затваряне на мините

Той иска също затваряне на всички въгледобивни мини към 2035 г., за да се намали смогът в страната, една от най-замърсените в Европа.

Първите допитвания са окуражаващи, като дават на неговата партия добро трето място. "Вьосна" има с какво да разтърси както консерваторите от управляващата "Право и справедливост" (ПиС), така и либералната опозиция от "Гражданска платформа" (ГП) на следващите избори.

Допитване на института Ибрис, публикувано в понеделник във в. "Жечпосполита", й дава 16,2 процента, след ГП (21,8 процента) и ПиС (37,1 процента).

Още е много рано да се каже "дали това явление ще е трайно", посочва за АФП Анна Матерска-Сосновска, политолог от университета във Варшава, която обаче подчертава, че партията на Бедрон "би могла да лиши ПиС от абсолютно мнозинство".

Роберт Бедрон се поздрави с първите добри резултати от допитвания, които са "не просто възможност да се каже сбогом на ПиС, но и да се направи крачка към смела европейска коалиция"

"Наесен ще съм министър-председател", каза той, предизвиквайки язвителни коментари от всички политически сили, на които той не реагира.

Роден през 1976 г. в Риманув, градче в Южна Полша, най-големият от четирите деца в семейство, белязано от насилие и алкохол, Роберт Бедрон обича да се определя като човек, постигнал всичко сам, който не се страхува да върви срещу течението.

От 90-те години той е активен в НПО и леви политически формации. През 2001 г. е един от основателите на Кампанията срещу хомофобията, една от първите организации, борещи се за правата на хората от ЛГБТ, преди да стане десет години по-късно първият открито хомосексуален депутат в Полша, после, през 2014 г. - кмет на пристанищния град Слупск.

"Непрекъснато ми се подиграваха (като казваха), че нямам подкрепата на никоя партия, че няма да стана нито депутат, нито кмет", каза той за АФП. "Същото беше, когато създадох Кампанията срещу хомофобията, наричаха ме педал, правеха ужасни неща, хвърляха по нас камъни, докато организирахме гей парад. Бяхме силно мотивирани в това, което правехме".

Той продължава да вярва силно в това, което прави.

Преди официалното създаване на партията му в продължение на месеци този работохолик обиколи градовете, настоявайки привържениците му да му помогнат да напише програмата си.

Физически контакт

Навсякъде билетите за политическия спектакъл са разпродадени. Хората нахлуват в залите, които винаги се оказват твърде малки.

Роберт Бедрон им предлага истински моноспектакъл. Обаятелен, усмихнат, неизменно вслушан в публиката, без страх от физическия контакт.

"Обичам да целувам хората, да ги прегръщам и хората го усещат и също ме прегръщат", обича да повтаря той.

За създаването на "Вьосна" около 7000-8000 ентусиасти дойдоха да го приветстват във Варшава.

"Аз съм един от тях, чувствам се по-добре сред тези хора. Веднага скъсявам дистанцията, събличам сакото, свалям вратовръзката, навивам си ръкавите и говоря", разказва той.

Политиците, казва той, трябва "да се върнат при хората, да им говорят директно, а не само през социалните медии 24 часа в денонощието. Истинският контакт е нещо различно. Това правя и хората го чувстват".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase