Снимка: Reuters, архив

Докато вицето Красимир Каракачанов се опитва да прокара своя концепция за интеграция на ромите с мотива, че в момента те имат само права, но не смятат, че имат и задължения, Европейският парламент прие днес в резолюция, в която пише, че основните права на ромите остават постоянно нарушавани в ЕС.

Според евродепутатите се отчитат значителни пречки пред достъпа на това малцинство до образование, настаняване, до пазара на труда и здравеопазването.

ЕП отправя призив за по-ясни цели за приобщаване на ромите и национални стратегии след 2020 г., се посочва в съобщение на институцията.

Още по темата
Ромите трябва да бъдат по-добре представени в медиите, държавните институции и политическите организации, заявяват евродепутатите. ЕП настоява за по-силни мерки за борбата срещу антиромските настроения в ЕС.

Настроенията срещу ромите са институционализарана и вкоренена в историята форма на расизъм, която се изразява в "насилие, реч на омразата, експлоатация, стигматизация" и дискриминация, се посочва в приетия текст.

Училищната изолация, достъпът до пазара на труда, жилищното настаняване и здравеопазването, са сред главните пречки пред ромите в Европа.

ЕП отбелязва особено тежкото състояние на младите роми, сред които нараства броят на онези, които не работят и не учат.

Евродепутатите призовават Европейската комисия и държавите в ЕС да предложат ясни и обвързващи цели, срокове и средства за оценяване на напредъка по приобщаването на ромите. Според тях са необходими значителни обществени средства и човешки сили за постигането на тези цели.

ЕП призовава за приобщаване по правилото за равенството между половете и използването на насочен към децата подход в стратегическата рамка на ЕС. Евродепутатите настояват за повишено участие на представители на ромите и неправителствени организации в изготвянето на политики за приобщаване.

ЕП отбелязва необходимостта да се защити и насърчи равният достът до всички права за ромските деца. Отправен е призив за специфични цели срещу дискриминацията, както и мерки за включване на ромите в политиките за опазване на околната среда и цифровото общество.

Структурните фондове на ЕС трябва да бъдат използвани за подобряване на условията на живот и бъдещите възможности на ромите, отбелязват евродепутатите. Те призовават държавите в ЕС да проучат злоупотребите със съответните фондове и да предприемат правни действия срещу нарушителите.

Коментари Напиши коментар

218

Анонимен

преди 3 седмици

Странно защо на мен и семейството ми никой не ни е изготвял "стратегии за приобщаване". Когато ти е трудно да живееш, работиш и да се държиш като нормален, цивилизован човек, си си виновен само ти и катуна, от който си изпълзял. На никой не му е работа да те интегрира и да ти бърше гз.

217

Анонимен

преди 5 месеца

Ами вземете ги всичките при вас - харизваме ги...!

216

достатъчно

преди 5 месеца

Какво е това ЕП та ни скрастя?ЕП не живее с роми.ЕП не го изнасилват и убиват роми.Когато ЕП заживее заедно с роми и паразитират върху него тогава да говори.Като не е потърпевщо да ЗАМЪЛЧИ.