Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия се подготвя след няколко дни да започне да използва новото име Република Северна Македония, съобщи кореспондентката на МИА в Брюксел.

След като двете страни – Македония и Гърция, ратифицираха Преспанския договор, Европейската комисия чака да завършат всички предвидени процедури между Скопие и Атина, за да влезе в сила употребата на новото име в европейските институции.

Още по темата

Република Македония трябва да информира Обединените нации и всички международни и регионални организации, че договорът е влязъл в сила и да поиска от тях да използват термина "Северна Македония". Според дипломатически източници ЕК очаква известие от Скопие до сряда тази седмица паралелно с известяването на на ООН.

Същевременно от ЕК информират, че някои неща не са напълно изяснени като това дали промяната на името ще се случи веднага или ще се чака решение на Колежа на комисарите или на Съвета по външни работи на ЕС, предвиден за 18 февруари, където в заключенията би могла официално да бъде приета употребата на новото име от страна на министрите на външните работи на ЕС, посочва МИА, цитирана от БТА. И в Съвета, и в Комисията се работи по утвърждаване на процедурите, информират от тези институции.

Коментари Напиши коментар

10

Додо

преди 5 месеца

Оставете името. По-интересно за нас, Българите е, че благодарение на васалната, послушническа политика на Бойко Методиев Борисов и свитата му, сега вече така наречения "македонски" език е официален език на НАТО и ЕС! А това е последния пирон в ковчега на Българщината във Вардарска Македония! Не само това, но оттук насетне може само претенции за Пиринско да очакваме от тези жалки червеи край Вардара! Бойко, действията и бездействията ти по македонския въпрос са ПОЗОР за България!

9

Анонимен

преди 5 месеца

В Македония масово се трошат или драскат табелите с новото име.
Толкова са щастливи македонците.

8

?!

преди 5 месеца

До Анонимен 6

Нерде НАТО и ЕС, нерде Австроунгария и Югославия?!