Снимка: Reuters

Евродепутатите нямат право да се псуват, обиждат и отправят лични нападки, според промени в Правилника за дейността на Европейския парламент, гласувани в Брюксел. Те не трябва още да се клеветят и да подлагат един друг на психологически или сексуален тормоз.

Още по темата

Правилникът забранява и друго „неуместно поведение“, като показването на плакати по време на пленарни заседания, носене на кампанийни шалчета и тениски. 

В началото на мандата си, заедно с документите членовете на Европейския парламент ще подписват декларация, че обещават да се държат прилично, а ако откажат, няма да бъдат допускани до ръководни длъжности в парламента и комисиите, както и да получават доклади, да пътуват в делегации и да преговарят от името на институцията. Ако въпреки това пристъпят добрия тон, евродепутатите ще бъдат наказвани финансово, бе записано в правилника.

“Депутатите ще могат да се изказват свободно и открито, но ако отправят сексистки, расистки и хомофобски твърдения, ще бъдат държани отговорни за тях”, обясни Ричард Корбет, един от авторите на поправките.

Новите правила за поведение ще направят невъзможно отхвърляне на глоби, както при случая с бившия вече полски евродепутат Януш Корвин-Мике, който беше санкциониран с над 9000 евро за изявлението си, че жените трябва да получават по-малки заплати от мъжете, защото са по-малко интелигентни. Корвин-Мике обжалва санкцията пред съд, който отмени глобата, но след това доброволно освободи банката си в Страсбург.

След европейските избори през май, новите членове на Европарламента ще трябва да публикуват онлайн срещите си с лобисти, ако са определени да отговарят за парламентарни доклади по различни теми или имат пряко участие към законадателна дейност и ако оглавяват парламентарна комисия. Натоварените със законотворческа дейност ще могат да се виждат само с представители на интереси, вписани в регистъра на лобистите на Европарламента.

Редовите депутати ще публикуват срещите си с лобисти по желание.

На добровелен принцип членовете на Европарламента публикуват и информация, за това как харчат парите за общи разходи, които Европейският парламент им начислява над заплатата всеки месец. Сумата  от 4416 евро е предвидена за издръжка на депутатските офиси в избирателните им райони.

Тайната върху харчовете остана, след като Европейският съд отхвърли искане на разследващи журналисти, те да се отворят, мотива, че това ще доведе до разкриване на много лични данни.
Промените в правилника ще затегнат и реда за сформиране на парламентарни групи в Европейския парламент и на европейски политически партии и фондации.

Занапред право да образуват парламентарна група ще имат евродепутати, които споделят общи политически възгледи. Те ще подписват нарочна декларация, която обяснява целите на групата, а всеки член ще декларира писмено, че ги изповядва.

В момента единственото условие за съставянето на група е тя да има поне 25 члена от 7 държави. Така, за да се ползват от допълнително финансиране, съветници, коли от Европарламента, някои депутати “купуват” членове, за да образуват парламентарна група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase