Снимка: Reuters

20 от изследвани 64 храни, продавани във веригите супермаркети в Източна и в Западна Европа, са показали съществени различия в състава, които не са направени видими за потребителите. Това съобщи еврокомисарят за потребителите Вера Йоурова пред земеделските министри от ЕС.

Тя се позова на тестовете, извършвани в изследователския център на ЕС, който трябва да установи продават ли се хранителни стоки с еднакви етикети и различно съдържание. "Двойното качество не е мит", заяви еврокомисарят като съобщи, че Комисията вече е получила данни от 19 държави и в момента сравнява състава на 140 продукта.

Още по темата

Брюксел трябваше да публикува резултатите от тестовете през ноември, но липсата на информация от част от държавите отлага извършването на оценката. През 2018 г. Изследователският център изготви методология за сравнение, но тя трябва да обхване по-голям брой страни, за да се установят проблемните групи страни.

Словакия, която първа алармира за двойното качество, настоя за ежемесечни доклади от Европейската комисия за установените различия, както и за включването на хранителните стоки в новото европейско законодателство за защита на потребителите, което се преговаря в момента между евроинституциите. Според Братислава, тъй като с него се занимават министрите за конкуренцията, е възможно то да обхване основно индустриалните стоки, оставяйки извън обхвата му храните. Ето защо тя настоява земеделските министри също да бъдат включени в предстоящите преговори по нови правила за защита на потребителите.

Словакия, беше подкрепена от Чехия, Литва, Словения, Хърватия, Унгария и България и за настояването си Европейската комисия да информира ежемесечно за хода на тестовете в европейските супермаркети.

Зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева заяви, че България подкрепа мерките и участва в европейските тестове.

Комисар Йоурова не се ангажира кога ще бъдат публикувани резултатите от втората проверка, но съобщи, че ще очаква обяснения от производителите и търговците за различията, когато те бъдат огласени. Тя подчерта, че след това ще бъде работа на властите в страните членки, където различното качество е установено, да поискат от продавачите отстранят стоките с двойно качество или да ги обозначат коректно.

Евроинституциите се надяват да започнат преговори по новото законодателство за защита на потребителите през февруари, след като Съветът даде преговорен мандат на председателстващата в момента Румъния за това.

Европейският парламент вече е готов с предложение, според което стоките, които изглеждат по един и същи начин с тези, продавани в други държави членки, да бъдат идентични като състав и съдържание, ако се продават под едно и също име и марка. В противен случай това ще се смята за нелоялна търговска практика и ще бъде незаконно и преследвано от закона.

Според евродепутатите различията могат да бъдат свързани само с използването на местни съставки и пропорции, съобразени с националния вкус. Тези различия обаче трябва да бъдат ясно обозначени върху продукта, така че да бъдат видими за потребителя.

Проектът за ново законодателство за защита на потребителя беше внесен през април 2018 г. и включва промени в директивите за нелоялните търговски практики, за правата на потребителите, за търговските договори и за обозначаването на цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase