Снимка: архив, Reuters

Френският в. "Паризиен" отделя внимание на предстоящото тази вечер гласуване по предложения за поправки в плана на премиерката Тереза Мей за Brexit-а. Изданието подчертава, че председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу ще играе ключова роля, защото той избира кои поправки да бъдат поставени на гласуване.

Известно е, че Бъркоу не одобрява Brexit-а. Поправките, от които той трябва да избере, за да се разсея неяснотата около предстоящото напускане на ЕС, включват забрана за правителството да извежда страната от съюза, без да има постигнато споразумение, ограничение по време на "предпазната клауза" за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, отлагане на датата на Brexit-а и организиране на втори референдум.

Втори референдум няма да е от полза за ЕС, предупреждава британският в. "Гардиън". Дори ако Лейбъристката партия подкрепи провеждането му, предложението вероятно няма да получи мнозинство в британския парламент. Дори да приемем, че на евентуален референдум вариантите ще бъдат Brexit при предложените от Тереза Мей условия или оставане в ЕС, изключвайки възможността за "твърд" Brexit без споразумение, да не забравяме, че британците вече гласуваха веднъж за излизане от съюза.

Още по темата

Много европейци може да са доволни, ако Великобритания проведе нов референдум и реши да остане в ЕС. Но някои страни членки и представители на ЕС се опасяват, че ако Лондон се откаже от Brexit-а, може да стане много нестабилен член. Възможно е да има искания за трети референдум, възможно е също евентуално следващо правителство да организира Brexit без допитване до народа. Но най-вече има опасения за поведението на Великобритания като член на ЕС, особено ако в страната има сериозно недоволство от отказа на "елитите" да напуснат съюза.

В Брюксел вече се разказват вицове, че ако Великобритания участва в изборите за Европарламент през май, може да избере 73-ма найджълфаражовци. Но ако страната реши с малко мнозинство да остане в ЕС, какво ще правят министрите й в Съвета на ЕС? Някои страни членки се опасяват, че Лондон може да стане труден партньор, усложнявайки проблемите, които ЕС вече има с Будапеща, Варшава, а донякъде и с Рим.

За каквото и да гласува британския парламент тази вечер, премиерката Тереза Мей вероятно ще трябва да се върне при лидерите на ЕС с искане да й окажат значителна помощ, пише британският в."Телеграф", който прогнозира, че довечера британските депутати може да одобрят поправка, предвиждаща проблемът с "предпазната клауза" да бъде уреден по друг начин, или да приемат график, водещ до отлагане на Brexit при липса на споразумение. Възможно е също британското правителство да се разпадне, притиснато от перспективата за напускане на ЕС без споразумение.

Но каквото и да се случи, Мей може да предотврати катастрофа само ако Брюксел реши да й окаже значителна помощ, подчертава британското издание.

Големият въпрос е как ще реагират европейските лидери, ако парламентът реши да изпрати Мей обратно в Брюксел, за да получи значителни отстъпки от ЕС, пита в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. До момента ЕС отхвърля всички предложения за отмяна на ирландската предпазна клауза, освен ако Мей не смекчи британската позиция за отказа на Лондон да остане в митническия съюз. Тази позиция беше повторена неотдавна от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на телефонен разговор с Мей, отбелязва изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase