Снимка: Архив, Reuters

"Те имаха въображение, поеха риск и бяха готови да пожертват собствените си интереси за по-велико добро", написа в Туитър председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, след като гръцкият парламент ратифицира днес следобед Преспанското споразумение.
 
С него Бившата югославска република Македония се преименува в Република Северна Македония, а Гърция сваля блокадата срещу започването на преговори на Скопие за влизане в ЕС и в НАТО.
 
"Една невъзможна мисия е приключила", възхищава се Туск.

Още по темата

Новината за ратификацията предизвика възторг в Брюксел като лидерът на либералите Ги Верховщат обяви днешния ден за “исторически момент” и заяви, че парафирането на договора е "важна стъпка към помирението на Балканите". 

В обща декларация шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, първият дипломат на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан поздравяват премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев с победата. Те посочват, че двамата са показали "политически кураж, лидерство и отговорност, за да разрешат един от най-проточилите се спорове в региона".

"И двете страни уловиха тази уникална възможност, която е пример за помирението на Европа и дава тласък на европейската перспектива на региона".
 
Еврокомисията оценява приключилият процес на ратификация от парламентите на Македония и Гърция като "нова страница от нашето общо бъдеще в ЕС".

Поздравления изпрати и шефът на НАТО Йенс Столтенберг. Той определя ратификацията на Преспанския договор като "важен принос към стабилността и просперитета на целия регион". 

"Очаквам в бъдеще Република Северна Македония да се присъедини към НАТО", добавя той. Скопие разчита да получи формалната покана в близките седмици.

Докато споразумението влезе формално в сила Брюксел ще продължи да нарича Македония БРЮМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase