Андрей Ковачев. Снимка: архив, Булфото

Снощният вот по сделката на Тереза Мей за Brexit е много по-лош за Великобритания, отколкото за Евросъюза. Това коментира българският евродепутат Андрей Ковачев пред БНР.
 
"Това е катастрофа. Разбира се, не е добре за Европейския съюз, но много по-лошо е са за самата Великобритания. Затова и Доналд Туск, и Жан-Клод Юнкер, и всички ние призоваваме Великобритания изключително бързо да реши какво ще прави“, каза Ковачев.

Още по темата

Според него определени британски политици са вкарали страната в задънена улица.

"Дивият популизъм, лъжите и дезинформацията по отношение на ЕС доведоха до това, че Великобритания е пред сериозен проблем и то икономически, ако тя на 29 март излезе от ЕС без никакво споразумение. За третите страни важат всички ставки, тарифи, митнически сборове. За всяка стока, произведена във Великобритания, ще трябва да се плащат, ако влезе в общия пазар на ЕС, митнически сборове", обясни евродепутатът.

Той е категоричен, че няма как да се промени сегашното споразумение. По думите му единственият вариант е, ако страната реши да проведе втори референдум, тогава да се даде някаква отсрочка.

Предсрочни избори не решават проблема с Brexit, каза още Андрей Ковачев.

Около 100 евродепутати, сред които и Ковачев, подписаха отворено писмо до британската общност, в което я уверяват, че ако преосмисли своето решение, е добре дошла отново в семейството на Евросъюза.

Британският премиер Тереза Мей претърпя съкрушителна загуба в Камарата на общините при гласуването на нейната сделка за Brexit. 432 депутати гласуваха против и само 202 я подкрепиха. Мей загуби вота с цели 230 гласа. Това е най-тежката загуба на британски премиер от 20-те години на миналия век.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase