Снимка: Reuters

Тереза Мей претърпя срамно поражение, както предрекоха социолозите. Британският парламент отхвърли сделката, съобщават от BBC.

Още по темата

От 432 гласа, 202 бяха в полза на отказа от сделката.

Лидерът наопозицията  Джеръми Корбин настоя за вот на недоверие към правителството, което може да доведе до избори, вместо до излизане на държавата от Европейския съю.

Тереза Мей събщи, че ще свика дебат в сряда.

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин внесе вот на недоверие към правителството на консерваторката Тереза Мей, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

"Внесох вот на недоверие към правителството", каза Корбин, определяйки резултата от гласуването по споразумението за Брекзит като "катастрофално" поражение за кабинета, посочва Франс прес.

Обсъждането на вота ще се състои утре.

С наближаването 29 март - датата, на която Обединеното кралство е предвидено да напусне ЕС, страната изпада в най-дълбоката политическа криза за последния половин век.

Днешното гласуване сложи край на градената от Мей от две години стратегия да уреди приятелски развод с тесни връзки между Обединеното кралство и ЕС след Brexit.

"Ясно е, че камарата не подкрепя тази сделка, но тазвечершният вот не ни казва нищо за това какво подкрепя", каза Мей пред парламента малко след обявяването на резултата.

Това е предизвестена загуба за Тереза Мей. Тя няма мнозинство сред 650-те депутати в британския парламент и още от самото начало сделката не беше популярна сред тях.

Срещу договора с ЕС се обяви и Демократичната юнионистка партия от Северна Ирландия, както и шотландските националисти.

Британските медии също предвиждаха загуба за Тереза мей с над 200 гласа.

“Ако отхвърлите споразумението, това може да открие пътя към разпадане на Обединеното кралство”, предупреди в понеделник Тереза Мей.

Сега Мей трябва да предложи "План Б" на парламента, но не е ясно какво ще съдържа той. Британският премиер не е отхвърлила възможността да се измести крайната дата за Brexit. Възможно е и ЕС също да приеме тази опция, ако изглежда, че има възможност за сделка.

Отлагането обаче няма да доближи Великобритания до решение за Brexit.

Ако не се стигне до договорка и британския парламент не одобри нищо е възможно да станем свидетели и на "твърд Brexit", чиито последици ще бъдат сериозни и за Брюксел, и за Лондон.

 

Коментари Напиши коментар

273

Велика Франция

преди 3 месеца

Какво става ли? Англия се превръща в треторазрядна държавичка в сянката на ЕС, на Франция и на Германия.

272

Куки

преди 3 месеца

Брекзит ке има и кака Корни ке руча жабетата тоже!

271

Мустака

преди 3 месеца

Брекзит ке има и СДС ке падне тоже