Снимка: Pixabay

Германия ще бъде страната, която ще пострада най-много от Brexit. Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) ще е катастрофално за една експортна икономика, каквато е германската. Това каза Ларс Готвик, СЕО и собственик на JFD Group, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Готвик отбеляза, че трансфер от Лондонското Сити към германски градове като Франкфурт има, но той е ограничен. Опасността от протеционистично движение в рамките на ЕС също ще се засили след Brexit, изтъкна гостът.

С излизането на Великобритания от ЕС, северният блок страни с по-силна валута ще загуби своето квалифицирано мнозинство от 65%. Това означава, че паричната политика на Съюза ще бъде водена все повече от южните страни, което може да доведе до протекционистично движение“.

Готвик коментира и провежданите тази седмица преговори между САЩ и Китай, които целяха да намерят разрешение на търговските спорове между двете най-големи икономики в света и приключиха днес без ясни резултати.

„Преговорите между САЩ и Китай са събитие с неизвестен изход, което е изключително важно за световната икономика. Европа остана малко по-встрани, а тя трябваше също да вземе участие в тях".

Според госта липсата на единна позиция в ЕС е причината той да не бъде част от разговорите.

„Трябва да се научим по-ясно да изразяваме общите си интереси. Все още националните са на преден план. Трябва да говорим с единен глас обаче, защото отделните страни са прекалено малки, за да изкажат позиция, която да се чуе“.

В предаването „Светът е бизнес“ Готвик и финансистът Андрей Стойчев, обявиха още намерението на германската инвестиционна група JFD да разшири дейността си в България. Тя планира отварянето на банков клон у нас, отбелязаха гостите.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

16

Az

преди 5 месеца

Страноте от южна европа ще движат паричната политика - ти луд ли си

15

ПЕНКО

преди 5 месеца

ВБРИТ Е ПРЕЧУКАЛА НАЙ-МНОГО НАШАТА БЪЛГАРИЯ ,НО АКО НЕ НАПУСНЕ ЕС ,СА -ПОБЕДИЛИ ХИТЛЕР И ПАТЕН ПОСМЪРТНО !!! АЗ ОБИЧАМ ТЕЗИ АНГЛЕТА ,КОИТО СА КАТО "МОНТИ ПАЙТЪН " И ПОДОБНИТЕ !!!

14

До 13

преди 5 месеца

Не е най-големия пазар, а едва 4-ти!