Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов настоя пред председателя на Европейския парламент Антонио Таяни да бъде обмислена възможността пакетът "Мобилност" да бъде разглеждан от следващия парламент след евроизборите.

Борисов направи това след последното гласуване на текстовете в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени.

С писмо до Таяни президентът Румен Радев също призова исканията на българските превозвачи да бъдат чути.

"Имаше шанс този пакет да бъде одобрен в много лош вариант. 2/3 от пакета бяха отхвърлени изцяло. Това ни дава възможност да помислим, че шансовете до края на този мандат той (пакетът "Мобилност" - бел. ред.) въобще да не мине, неимоверно са се увеличили", заяви евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Андрей Новаков пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Той е на мнение, че се е създал правен хаос. В момента са чака правната служба на европарламента да обясни какво се прави в такива ситуации, тъй като по думите на Новаков това е пакет от три неразделни части, в който две от трите са отхвърлени за пореден път.

Гостът в предаването "Денят ON AIR" уточни, че третата част от пакета "Мобилност" е събрала мнозинство, но според него тя не може да се разглежда отделно от останалите две.

"Все още има какво да се върши. Ние сме нащрек. Не сме се отказали, не сме казали, че е окончателно, но имахме повод да се порадваме на този успех. Очаквам да опитат какво ли не", предупреди Андрей Новаков.

Той подчерта, че не се е фокусирал върху това да очаква лошия финал на казуса с превозвачите. И разясни, че отивайки разглеждането на пакета в следващия мандат на европарламента, ще спечелим поне една година време, което означава различни комисари, нови приоритети, както и повече лостове за влияние върху процесите.

Новаков каза още, че очакваме ключова намеса по въпроса от страна на Румъния, която поема европредседателството. По думите му вече сме получили помощ от северната ни съседка в борбата с новите мерки срещу превозвачите.

"България е в лагера на справедливостта този път", категоричен бе евродепутатът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase