Снимка: Reuters

За първи път Румъния поема председателството на Съвета на Европейския съюз. И то в период на евроизбори и излизане на Великобритания от ЕС. На този фон северната ни съседка поема европредседателството след остри критики от Брюксел в последния мониторингов доклад в областта на правосъдието и вътрешния ред.

"Румъния ще се справи. Проблемът е, че в момента в Румъния има страхотни политически борби и несигурност. Има много сложен механизъм, защото този, който управлява страната, я управлява задкулисно. Това е Ливиу Драгня. Неговото желание е да е премиер - не може, защото е осъден", коментира журналистът Владимир Береану.

В "България сутрин" той подчерта, че на много места в румънските министерства служителите са некадърни. И отново се върна на темата за лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня.

"Сега ще излезе присъдата на Драгня на втора инстанция. Много е възможно да бъде потвърдена и да бъде осъден на 3,5 години затвор. Ще има опит за правителствен указ за помилване, за да не влезе той в затвора. Ще има огромни протести. Румъния има много силно гражданско общество и то ще действа", обясни Береану.

Говорителят за външните работи и европейските политики на ''Демократична България'' Стефан Тафров се съгласи с казаното от Береану, но цитира румънския президент Клаус Йоханис, който изрази съмнения, че страната му ще се справи с европредседателството.

Пред Bulgaria ON AIR Тафров посочи, че общият политически конфликт е проблемът между ЕС и Румъния за промените в съдебната система. Според него целта на промените е да се запази Ливиу Драгня на свобода и дори на власт. По думите на Тафров се забелязва сближаване на Драгня с лидери като Матео Салвини и Виктор Орбан.

"Създава се коалиция на всички онези, които не желаят да спазват европейските правила. България в тази картинка не се отличава с много положителен пример. Ако румънците се опитват да развалят нещо, което работи, ние не правим реформите, които са необходими в съдебната система", коментира той.

Вижте видеото с цялата дискусия.

Коментари Напиши коментар

3

анонимен

преди 2 години

Румънците са некадърни и нищо не могат,тяхното председателство трябва да бъде дадено на нас.Наште управляващи доказаха,че до сега не е имало такова успешно европредседателство за това ние трябва да го вземем пак а не румънците те и НДК и хотели нямат за да посрещат гостите.

2

Анонимен

преди 2 години

Ще бъде успешно европредседателство.

1

ЕВРОИДИОТИ

преди 2 години

Румъния се управлява от правителство, което защитава националните интереси и не се дyпи на Брюксел. Цяла Източна Европа вече се зъби и не иска да е трета ръка европейци. Само България слугува безропотно и мълчи.