Снимка: Reuters, архив

"2025 година е амбициозна, но не и нереалистична цел за присъединяването на Западните балкани към ЕС", заяви в интервю за германския вестник Handelsblat комисарят по разширяването Йоханес Хан, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

"По отношение на условията на приемане в момента Сърбия и Черна гора са най-напреднали по отношение на броя на главите. Но Македония също има добри шансове да се изравни с тях след разрешаването на спора за името с Гърция ", заяви Хан, като добави, че "2025 е амбициозна, но не и нереалистична цел за членство в ЕС на първите страни от Западните Балкани".

Още по темата

"Не искам да споменавам дати", каза още Хан. Той обаче призна, че "2030 г. ще бъде твърде далеч, за да могат страните кандидатки да се мотивират да увеличат усилията си".

"Става дума и за доверието в ЕС", добави Хан.

"Когато кандидатките напредват, ние също трябва да отговорим! Бивша югославска република Македония има "добри шансове" да навакса в преговорите за членство в Европейския съюз, след като се приложи споразумението за името с Гърция", заяви комисарят по разширяването Йоханес Хан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase