Белгийският крал Филип Втори прие подадената във вторник оставка на премиера Шарл Мишел и го остави да управлява начело на правителството до редовните избори през май.

Кабинетът ще продължи като служебен като ще се занимава само с текущи въпроси, без да може да взема кардинални решения .

В съобщение на двореца се казва, че монархът е установил, че "има политическа воля да се гарантира добро управление на страната до следващите избори".

Кралят проведе в консултации с основните политически партии и парламента последните два дни, след като изненадващо Мишел го посети във вторник вечер, за да му връчи оставката си.

"Кралят призовава политическите лидери и институциите да дадат подходящ отговор на икономическите, бюджетните и международни предизвикателства и на очакванията на населението, особено в социалната и екологична област", се казва в изявление от двореца.

Шарл Мишел отнесе оставката си на краля минути, след като опозицията от социалисти и зелени внесе в парламента искане за вот на доверие заради държавния бюджет за 2019 г. Опозицията оспори предложението на кабинета да не приема нов бюджет, а да харчи по една дванадесета от настоящия, тъй като правителството няма достатъчно мнозинство да прокара държавната сметка пред парламента.

До изборите Белгия ще продължи да харчи според разходите за 2018 г. като месечно ще може да разходва по 1/12 от парите за тази година. Основните реформи ще бъдат замразени поне до пролетта.

Правителството на Мишел загуби мнозинството си, след като в началото на декември дясната националистическата партия Нов фламандски алианс (N-VA) обяви, че напуска кабинета заради решението Белгия да подкрепи Глобалния пакт за миграцията на ООН.

Десноцентристите имат мнозинство в парламента, което оттеглиха от Мишел. Премиерът замени министрите с представители на другите партии в либерално-центристкия кабинет и обяви, че ще управлява като правителство на малцинството. Той отказа предложението на N-VA да се върнат в управлението, ако Белгия се въздържи при приемането на пакта и го подкрепи в ООН.

След консултации с парламента Кралят съобщи, че смята, че Мишел може да продължи да води държавните дела до април, когато депутатите ще бъдат разпуснати и ще започне кампанията за редовните парламентарни избори, насрочени заедно с европейските, за 26 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase