Снимка: Reuters

Няколко хиляди унгарци излязоха вчера на демонстрация в четвъртия ден на протести срещу премиера Виктор Орбан, един от най-отявлените националистически лидери в Европа, и срещу закон, който ще изисква от трудещите се да работят до 400 извънредни часа годишно.

През 12-годишното си управление в последните 20 години Орбан прие редица спорни закони, бетонирайки контрола върху съдилищата, университетите, централната банка и почти всички медии в страната, отбелязва американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Вчерашните протести са ново и различно предизвикателство за властта на Орбан. По-рано този месец 83 процента от унгарците заявиха в допитване, че не одобряват трудовия закон. Унгарските профсъюзи, които като цяло не реагираха на репресивните мерки на министър-председателя срещу медиите и университетите, този път се включиха в борбата.

Протестите се превърнаха в платформа за изразяване на общия гняв срещу Орбан, чиято партия ФИДЕС контролира две трети от парламента и това положение ще се запази поне до следващите избори през 2022 г. Дотогава Орбан ще е управлявал Унгария през половината от посткомунистическата й история, подчертава "Уолстрийт джърнъл".

Уличните протести срещу нетолерантното управление на унгарския премиер Виктор Орбан се засилиха, след като хиляди хора, настояващи за независими съдилища и свободен печат, се събраха пред сградата на държавната телевизия в Будапеща, поведени от парламентаристи от опозицията, посочва "Блумбърг".

На вчерашния, четвърти протест се стекоха значително повече хора в сравнение с предишните въпреки студа. Разрастването не протестите свидетелства за острата реакция срещу все по-силната централизация на властта при управлението на Орбан. То е белег и за отчаянието на гражданите, и на опозицията от невъзможността да влияят на политиката, отбелязва "Блумбърг" и също припомня, че управляващата партия разполага с мнозинство от две трети в парламента и може да прокара всеки закон без подкрепата на опозицията.

Вчерашната протестна демонстрация, организирана от опозиционни партии, студенти и профсъюзи с искане на свободни медии, оттегляне на законодателство за извънредния труд и независима съдебна система, беше до голяма степен мирна, докато полицията не използва сълзотворен газ срещу множеството, събрало се пред телевизията късно снощи.

На един транспарант се четеше: "Всичко, което искам за Коледа", е демокрация, съобщи уебсайтът "Хъфингтън пост". Министър-председателят Виктор Орбан се самоопределя като спасител на християнската култура в Унгария от мюсюлманската имиграция в Европа и по-рано тази година спечели трети пореден мандат. Вчера неговата партия ФИДЕС заяви, че зад "уличните размирици" стоят престъпници, и обвини родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос, че подклажда протестите.

Британският в. "Индипендънт" цитира участник във вчерашното протестно шествие, студент по социология, който казва, че недоволството се засилва и че приетите през седмицата два закона не служат на интересите на унгарския народ. Г-н Орбан нееднократно влиза в конфронтация с европейските лидери в Брюксел, след като увеличи контрола си върху съда и медиите. Организации за защита на гражданските права определиха новия закон за съдилищата като поредно посегателство срещу демократичните институции при управлението на Орбан, допълва "Индипендънт", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase