Снимка: БТА

Британската министър-председателка Тереза Мей обвини днес бившия премиер лейбърист Тони Блеър, че се опитва да подкопае Брекзита, призовавайки за втори референдум, а Блеър от своя страна я обвини, че е "безотговорна", предаде Франс прес.

Още по темата

"Да отиде Тони Блеър в Брюксел и да се опитва да подкопае нашите преговори, призовавайки за втори референдум, това е оскърбление към поста, който е заемал и към народа, на който е служил", гневно изтъква Тереза Мей в изявление, изпратено снощи до медиите, предаде БТА.

"Ние не можем, както той би сторил, да абдикираме от отговорността за такова решение", допълва министър-председателката, която многократно е отхвърляла възможността за нов референдум за Брекзита, подкрепяна от много опозиционни партии, част от лейбъристите и различни видни личности.

"Безотговорно е това да се опитваш да убедиш насила депутатите да приемат споразумение, което намират за определено лошо, заплашвайки с напускане на Европейския съюз без споразумение, ако те не следват линията", отвърна Тони Блеър в Туитъра на неговата група за размисъл, Тони блеър инститют (Tony Blair Institute).

Според Блеър нито парламентът, нито народът ще се обединят зад споразумението на министър-председателката. Той препоръчва парламентът да гласува по различни опции, сред които и договореното от Тереза Мей споразумение. "Ако (депутатите) не могат да постигнат съгласие, логично е отново да се даде думата на народа", аргументира се Тони Блеър.

Според някои британски медии неколцина членове на правителството, сред които вторият човек в кабинета, канцлерът на херцогство Ланкастър Дейвид Лидингтън, действат задкулисно за втори референдум.
Началникът на кабинета на Мей, Гавин Баруел,опроверга днес в Туитър тези слухове, докато Дейвид Лидингтън припомни изявлението си в парламента във вторник, когато заяви, че резултатът от втори референдум "със сигурност би бил източник за разделения и не би могъл да гарантира окончателен край на дебата".

Министърът на външните работи Джереми Хънт също предупреди за опасност от разделения при евентуален втори референдум днес в интервю за в. "Сънди таймс". Той намекна също така, че е много заинтересован от премиерския пост, след като Тереза Мей обяви, че ще напусне преди следващите парламентарни избори, предвидени за 2022 година.

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 5 месеца

Нека да напомня, че без Франция нямаше да има нито Англия нито САЩ! И двете дължат съществуването си в сегашния си вид на Велика Франция!

31

Анонимен

преди 5 месеца

Когато си убеден в нещо го правиш дори и да не ти харесва много начина по който го правиш. Та това е причината за споровете около Брекзита, няма нужната поддръжка нито в обществото нито в парламента, а говоренето за лоша сделка е прикриване на собствената неувереност. Резултатът от Брекзита ще бъде само един, до няколко години Северна Ирландия ще премине към Ирландия и ще има нова държава Шотландия член на ЕС.

30

Щерю

преди 5 месеца

Не е лесно да си бил Империя и все още да те тресат имперски интереси - Англия, Русия, Турция...