Снимка: БТА

Повечето от водещите британски министри смятат плана на премиера Тереза Мей за Брекзита за мъртъв и обсъждат различни варианти, включително нов референдум по въпроса, пише в. "Таймс", цитиран от Ройтерс.
Вчера Мей изрази надежда да получи допълнителни гаранции за своя план от европейските лидери, въпреки че посещението й в Брюксел не даде резултат.

По всяка вероятност британският премиер ще получи противоположни искания от министри другата седмица, отбелязва "Таймс".

Една група, в която влизат министрите на труда и на финансите, Амбър Ръд и Филип Хамънд, е склонна да подкрепи, макар и с неохота, организирането на нов референдум, ако всички други опции бъдат изчерпани.

Друг лагер, част от който са министрите на околната среда и на вътрешните работи, Майкъл Гоув и Саджид Джавид, е против второ допитване. Гоув по-конкретно се обявява за по-близки отношения с Европейския съюз в стил Норвегия след Брекзита.

Други министри, включително този на външните работи Джереми Хънт, искат Великобритания да поеме риска да напусне ЕС без споразумение.

Планът, който Тереза Мей договори с лидерите на съюза миналия месец, среща съпротивата на много депутати от Консервативната партия на премиера, които се опасяват, че той може да остави страната в орбитата на ЕС. Мей казва, че отхвърлянето на нейния план ще предизвика риск от развод без споразумение или изобщо от пропадане на Брекзита.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase