Снимка: Reuters

"Никоя страна не може да постигне напредък, ако не се вслушва в основателния гняв на своя народ. Този гняв се изразява навсякъде в Европа", това бяха думите на президента на Франция Еманюел Макрон при пристигането си днес в Брюксел за срещата на върха на ЕС, предаде Франс прес.

Той бе категоричен, че няма да допусне Европа да е по-важна от исканията на неговия народ.

"Няма да допусна сблъсък между европейския проект, в който вярвам, и стремежите, които смятам за основателни. Мисля, че двете неща могат да бъдат помирени и точно това се опитваме да постигнем", каза Макрон.

Мерките, като данъчните облекчения, които Макрон предложи, за да усмири гнева на подивелите "жълти жилетки”  вероятно ще увеличат бюджетния дефицит на Франция. Това означава, че той ще превиши прага от 3% от БВП, установен от Европейската комисия.

Днес френският премиер Едуар Филип заяви, че на 19 декември правителството може да обсъди проект за закон с мерките, предложени от Макрон в отговор на протестите на "жълтите жилетки", предаде ТАСС. Идеята е възможно най-скоро проектът да бъде представен в двете камари на парламента и приет до края на парламентарната сесия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase