Снимка: Reuters

Великобритания ще трябва да отложи излизането си от Европейския съюз, ако министър-председателката Тереза Мей загуби днешния вот на доверие към нея като партиен лидер, заяви министърът на правосъдието Дейвид Гок, цитиран от Ройтерс.

"Относно преговорите за каквато и да било договореност с Европейския съюз, смятам, че ако тя изгуби вота довечера, неизбежно ще се наложи отлагане на Член 50", каза Гок в интервю за радио Би Би Си. "Не мисля, че бихме напуснали Европейския съюз на 29 март", добави той.

В гласуването довечера могат да участват всички парламентаристи консерватори - 315 души. За да спечели, Мей ще се нуждае от обикновено мнозинство от всички регистрирани гласуващи. При участие на всички законодатели, това ще означава 158 гласа.

Още по темата

Ако Мей спечели, тя остава на поста си и това положение не може да се оспорва през следващите 12 месеца. Ако загуби, тя трябва да подаде оставка и няма право да се кандидатира на следващите избори за партиен лидер. Съществен вътрешнопартийна съпротива обаче може да направи лидерството й несъстоятелно.

Какво би станало, ако Мей загуби? Ще има избори за неин приемник. Този приемник ще стане министър-председател, но това не означава автоматично свикване на общи избори.

Ако за поста претендират няколко кандидати, парламентаристите консерватори ограничават броя им с тайно гласуване на няколко етапа - кандидатът с най-малко гласове отпада и законодателите гласуват отново. Тази процедура се повтаря, докато останат само двама кандидати. След това за двамата гласува по пощата цялата консервативна членска маса. Право да гласуват имат хората, които членуват в партията поне от три месеца.
Възможно е също изборът между двамата кандидати с най-много гласове да бъде направен от депутатите, а не от членовете на партията.

Опозиционните лейбъристи пък заявиха, че слабостта на британския премиер Тереза Мей блокира правителството в критично важен момент.

"Недообмисленото споразумение за Brexit на министър-председателката няма подкрепата на кабинета й, на партията й, на парламента или на страната. Вътрешните разделения в Консервативната партия застрашават работните места и жизнения стандарт на хората", заяви председателят на опозиционната Лейбъристка партия Иън Лейвъри.

Самата Мей в свое изявление предупреди, че смяната на националния лидер ще отложи или спре излизането на Великобритания от ЕС. Тя също така заяви, че ще се бори с всички сили срещу вота на недоверие.

В изявление пред "Даунинг стрийт 10" Мей каза, че е твърдо решена да завърши работата по излизането на Великобритания от ЕС, подкрепено на референдум от мнозинството британци преди две години.

Депутатите консерватори ще гласуват довечера по въпроса за доверие към Тереза Мей като лидер на Консервативната партия.

Великобритания би трябвало да излезе от ЕС на 29 март догодина.

Заради вота за недоверие Мей отложи визитата си в Ирландия, планирана за днес.

Министърът на търговията Лиъм Фокс и първият министър в кабинета на Мей - Дейвид Лидингтън, заявиха, че ще подкрепят премиерката в гласуването днес, предаде Ройтерс. Според тях сега е напълно неподходящо време за оспорване на нейното лидерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase