Снимка: Reuters

Европейският съюз обмисля възможността за даване на допълнителни уверения на Великобритания за предпазния механизъм за Ирландия, в името на който британския премиер Тереза Мей отложи гласуването по ратификацията на споразумението за напускане.

След совалка между Хага, Берлин и Брюксел британския премиер получи категоричен отговор, че не бива да очаква съществени промени във вече одобрените от нея и от евролидерите условия за раздялата между ЕС и Великобритания.

Още по темата
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче заяви, че "ако се използват интелигентно, има възможности за по-нататъшно изясняване и доуточняване" на условията. Макар да не обясни какво има предвид, Юнкер подчерта, че не става дума за отваряне на преговорите и повтори, че споразумението е "най-доброто и единствено възможното".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който също разговаря час с британския премиер, написа в социалните мрежи след срещата: “Ясно е че 27-те страни в ЕС искат да помогнат. Въпросът е как?".

Според неофициална информация Комисията вече пише проект на текст, в който да се обяснява, че предпазния механизъм за ирландската граница е крайна мярка. Той ще бъде предложен за одобрение на лидерите на оставащите в ЕС страни. Не е ясно дали текстът ще бъде правно ангажиращ или само ще декларира политическо желание да не се стига до задействането на ирландската предпазна клауза. Юнкер и главният преговарящ за Brexit Мишел Барние не направиха изявления след разговора си с Тереза Мей тази вечер.

Британският министър-председател също не каза и дума пред медиите в Брюксел.

Според сегашното съдържание на споразумението, което предвижда Северна Ирландия да запази част от правилата на общия пазар за разлика от останалите части на Обединеното кралство, този механизъм ще влезе в сила, само ако до 2021 г не е намерен друг начин за уреждане на въпроса. Британският парламент иска той изобщо да не се прилага, докато Ирландия и останалите в ЕС гледат на него като на средство да се избегне връщането на твърдата граница между между британската северна част на остров Ирландия, и южната, която остава в Евросъюза.

Макар формата на европейския отговор още да не е ясна, в ЕС засега изглежда има съгласие е, че Великобритания не бива да бъде оставяна сама, тъй като това би означавало хаотичен и още по-скъп Brexit.

Министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот заяви в Брюксел, където днес имаше заседание на Съвет общи въпроси, че “никой не желае Обединеното кралство да напусне, но съществени промени в споразумението не са възможни".

На същото мнение и френската му колега Натали Лоазо. Въпреки, че въпросът не е обсъждан на съвета, той е бил основна тема в кулоарите, съобщи австрийският европейски министър Гернот Блюмел, който председателства заседанието.

Търсенето на решение ще продължи утре и в четвъртък, когато лидерите на оставащите в ЕС 27 страни трябва да решат как да реагират след отлагането на ратификацията на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС в британския парламент в понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase