Снимка: архив, Ройтерс

Европейците се опасяват от намеса в предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат през май. Това показват данните от ново проучване на Евробарометър, публикувано днес.

61% се безпокоят, че изборите могат да бъдат манипулирани чрез кибератаки. 59% пък се тревожат, че чуждестранни лица и престъпни групи могат да повлияят на изборите. 67% са загрижени, че личните данни, които предоставят онлайн, могат да се използват за отправяне на целенасочени политически послания към тях.

Общо 59 на сто от участвалите в допитването българи (31 на сто при останалите в ЕС) са на мнение, че страната им не прави достатъчно за предотвратяването на незаконни дейности и измами по време на избори.

За 81 на сто от българите и за 55 на сто от останалите в ЕС има опасност от купуване на гласове.

Общо 72 на сто от българските участници и 52 на сто от останалите заявяват, че на изборите хората може да бъдат "принуждавани да гласуват по определен начин".

Близо половината българи (43 на сто) и всеки трети от останалите в ЕС би желал за евродепутати да се кандидатират повече млади хора.

По отношение на ролята на интернет в изборите 73 на сто в ЕС и 60 на сто у нас са притеснени от дезинформацията и заблуждаващата информация.

Попитани от кое свойство на европейската демокрация са удовлетворени, 70 на сто от европейците (38 на сто у нас) посочват свободните и честни избори. Свободата на словото е на второ място с 69 на сто в ЕС и 56 на сто в България.

Въпреки това огромно мнозинство от европейците (74-81%) са съгласни по какъв начин да се справим с тези заплахи.

Сред тях са повече прозрачност в онлайн платформите на социалните медии, предоставяне на равни възможности на всички партии за достъп до онлайн услуги за привличане на вниманието на гласоподавателите, чрез предоставяне на право на отговор на кандидатите или политическите партии в социалните медии, чрез въвеждане на същия период за предизборно мълчание онлайн като този, който вече важи за традиционните медии.

42% от европейците са гласували на изборите за Европейски парламент през 2014 г. Публикуваните днес данни показват какво би могло да накара по-голям процент от тях да гласуват. 43% биха желали да получат повече информация за ЕС и неговото въздействие върху тяхното ежедневие. 31% искат повече млади хора да участват като кандидати.

През септември Европейската комисия представи мерки, с които изборите за евродепутати догодина да бъдат организирани по свободен, справедлив и сигурен начин. Мерките включват по-голяма прозрачност на политическата реклама онлайн и възможност за налагане на наказания за незаконното използване на лични данни за съзнателно повлияване върху резултата от изборите за ЕП.

Европейската комисия създаде мрежа за сътрудничество в областта на изборите, която ще заседава за пръв път през януари догодина. Комисията призовава държавите в ЕС да определят свои представители в тази мрежа възможно най-скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase