Снимка: Reuters

Европейският комисар по въпросите на съседството Йоханес Хан призова днес унгарския премиер Виктор Орбан да даде "сериозно обяснение" за решението да бъде дадено убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски, предаде ДПА.

Още по темата

Груевски, който е издирван в страната си, за да изтърпи присъда за корупция, заяви вчера, че Унгария му е дала политическо убежище, предаде БТА.

Йоханес Хан заяви, че се е запознал с тези информации. "Ако бъдат потвърдени, очаквам солидно обяснение за основанията на Виктор Орбан", написа еврокомисарят в Туитър.

Той отбеляза, че върховенството на закона е фундаментален принцип за страните членки на ЕС като Унгария и за кандидатките за членство като Македония.

"Изненадващо е, че Унгария подкрепя членството в ЕС на Македония, но не я смята за сигурна страна", посочи Хан.

Скопие подаде молба за екстрадиция на Груевски във връзка с четири корупционни дела и няколко други разследвания срещу него, според македонската телевизия Телма.

В молбата се посочва също, че Македония е сигурна страна.

През май Груевски бе осъден на две години затвор заради това, че противозаконно е повлиял на служители на министерството на вътрешните работи за покупката на луксозен мерцедес на стойност 600 000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase