Снимка: архив Reuters

Преговорите за бюджета на ЕС през следващата година се провалиха рано тази сутрин, след като Европейският парламент и страните членки не успяха да се споразумеят за харчовете на Съюза.

Преговорните екипи се разотидоха с празни ръце два часа преди изтичането на крайния срок, след като страните членки отказаха непохарчените пари за наука от тази година да се прехвърлят в бюджета за догодина. Според европейските правила спестените средства се връщат на държавите членки в пропорция на техните вноски към общия бюджет.

Пол Рубик, евродепутат от ЕНП, който е част от преговорния екип на парламента коментира, че пренасрочването на парите цели да подсили програма “Хоризонт 2020”, през която преминават парите за наука в ЕС.

Австрийският финансов министър Хартвиг Льогер, който води преговорите заяви, че намирането на съгласие с парламента се е оказало невъзможно. Според него исканията на евродепутатите ще отслабят ЕС предвид предизвикателствата, които го очакват.

Австрийското председателство на ЕС се опасява, че ако парите се пренасочат, вместо да се върнат на столиците, това ще създаде прецедент с “неясни последици в бъдеще”.

Освен това Съветът, където заседават страните членки, не приема настояването на Европарламента за допълнително орязване на парите от общия бюджет за мигрантите в Турция. Според сделка, постигната през 2016 г Турция ще спира и ще приема пристигащите на гръцките егейски острови незаконни мигранти, срещу което ЕС подпомага издръжката на над 3-те милиона бежанци в страната. През юни страните членки се съгласиха да изплатят чрез индивидуални вноски 1 млрд евро от договорените общо €3 млрд,, като остатъкът е за сметка на общия бюджет.

След провала на преговорите Европейската комисия трябва да предложи нов проектобюджет, което ще позволи на двете страни да започнат преговорите отначало. Ако Европейският парламент не одобри общите разходи преди Нова година, ЕС ще премине в режим на разходване на по една дванадесета от тазгодишния месечен бюджет.

Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер вече съобщи в Twitter, че ревизираното предложение ще е готово в близките дни.

Преговарящите обаче нямат много време да се разберат, тъй като европейските лидери трябва да одобрят окончателно сметката за догодина на срещата си на 15 декември в Брюксел.

Придържането към бюджета за 2018 г и през идните 12 месеца ще създаде напрежение в ЕС, заради очакваните догодина европейски избори и напускането на Великобритания. Очаква се страните членки да изпратят повече искания за реимбурсиране на пари по европейски проекти поради навлизането в активната фаза от изпълнението на програмите по многогодишния бюджет за 2014-2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase