Снимка: Reuters

Европейските социалисти се възмутиха от нескритата радост, с която бившият македонски премиер Никола Груевски се похвали, че е получил статут на бежанец в Унгария.

Груевски се появи изненадващо в Будапеща миналата седмица, измъквайки се под носа на македонската полиция, издирваща го, за да го отведе да излежи ефективната си присъда от 2 години затвор по дело за корупция.

Още по темата
"Случващото се предизвиква силна тревога, тъй като създава опасен прецедент и може да има сериозни последици за региона", се казва в изявление на парламентарната група на социалистите в Европейския парламент, публикувано веднага, след като Груевски съобщи, че молбата му за бежански статут е удоволетворена от унгарските власти.

"Законите за убежището са предназначени да закрилят хора, които бягат от война и преследване. Вместо това унгарското правителство ги използва, за да защити политически съюзник от последиците от неговите действия", заявяват зам.шефката на групата Таня Файон и Кнут Фликенщайн, който е говорител за външната политика. Те настояват Европейската комисия да проучи обстоятелствата около узаконяването на престоя на Груевски на територията на ЕС.

Двамата социалисти определят като "горчива ирония" факта, че тъкмо правителството на Виктор Орбан, което "демонизира кандидатите за убежище", предлага закрила на човек, който се укрива от правосъдието по обвинение за корупция.

"Докато бягащите от войната в Сирия и Ирак биват задържани, отказват им се храна и вода и се криминализират, бившият македонски премиер, който е пристигнал в Унгария вероятно, използвайки незаконни документи и е осъден у дома си, е посрещан с отворени обятия", възмущават се евросоциалистите.

Групата непрекъснато призовава ЕНП да отлъчи Виктор Орбан от редиците си за нарушаване на основни европейски ценности, но досега натискът им не дава резултат, върху европейските християн-демократи, където членуват партиите на Орбан Фидес и на Груевски - ВМРО.

До момента ЕНП не е коментирала бягството на Груевски в Унгария. Очакваше се, че това ще направят външните министри, които бяха на редовната си месечна среща в Брюксел в понеделник, но унгарският първи дипломат Петер Сиярто съобщи, че никой не е повдигнал въпроса. Това обаче може да стане през декември, когато Западните Балкани ще бъдат в дневния ред на Съвета за външни работи на ЕС.

Никола Груевски съобщи вчера следобед във Фейсбук, че молбата му за получаване на бежанска закрила в Унгария е уважена. Той излага подробно мотивите, с които я е поискал. Те включват твърдения, че Македония няма независимо правосъдие, че е преследван по политически причини от правителството на премиера-социалист Зоран Заев и че стандартите в затворите не отговарят на европейските. До момента унгарското правителство не е коментирало официално решението си и мотивите, с които то е било взето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase