Снимка: Reuters

Bоенни в Германия готвели политически убийства. Заговорниците служели в елитна част. Техният брой бил около 200 души, писа списание "Фокус".

Заговорниците подготвяли специална операция, която имала за цел да предизвика хаос по улиците на основните германски градове.

За целта освен политически убийства се подготвяли и такива на имигранти и бежанци, които са обвинявани от крайнодесните в нарастването на социалните сътресения.

Насилието трябвало да се проведе в "Деня Х", за когато военните планирали да убият лидера на Зелената партия Клаудия Рот, външния министър Хайко Мас и бившия президент Йоахим Гаук.

Тези трима политици са известни със своите либерални възгледи. Все пак властите са успели да разкрият заговора в елитните части на Бундесвера, преди да бъдат извършени убийствата.

Всички заговорници принадлежали на групата "Унитер". Тя е основана през 1996 г. и има за цел да подпомага ветераните от мисиите в Афганистан и Африка.

От "Унитер" отричат обвиненията. Все пак властите са претърсили тренировърни лагери на армията по границата с Австрия и Швейцария за оръжие, муниции, пари и петрол.

През 2015 г. канцлерът Ангела Меркел отвори границите на Германия за хиляди бежанци, бягащи от войните в Близкия изток.

Това предизвика реакция в част от германското общество, като намери израз в нарастването на популярността на националистите от Алтернатива за Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase