Снимка: Reuters

Посланиците на страните членки на Европейския съюз се споразумяха днес да подкрепят директивата за забрана на някои пластмасови предмети за еднократна употреба, което е стъпка към бързо приемане на текста, предадоха Франс прес и ДПА.

Още по темата

Европейският парламент изрази подкрепата си за предложението на Европейската комисия на 24 октомври.
Първите дискусии на евродепутатите са насрочени за 6 ноември. ЕС се надява да бъде постигнато споразумение по новата директива до края на годината и тя да бъде гласувана в ЕП през пролетта на 2019 година, за да влезе в сила през 2021 година, предаде БТА.

Съветът на ЕС подкрепя забраната на пластмасовите предмети за еднократна употреба, за които съществуват алтернативи. Освен това той иска да бъде "по-амбициозен" от комисията що се отнася до отговорността на производителите на такива пластмасови предмети за почистването на отпадъците.

Комисията предложи разходите по почистването им да бъдат поети от техните производители, но Съветът иска това задължение да засегне и компаниите, които внасят или продават такива предмети и/или опаковки за еднократна употреба.

Проектът за директива има за цел на първо място да се бори със замърсяването на пластмасови изделия за еднократна употреба, които попадат на плажовете и в моретата. Тези изделия са 10 категории и включват чинии, прибори, сламки, дръжки за балони, някои рибарски принадлежности и клечки за уши. Те съставляват 70 на сто от отпадъците в Световния океан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase