Снимка: Flickr

Европейският съюз няма да успее да се откаже от смяната на часовото време два пъти годишно от 2019 година, тъй като няколко страни имат резерви. Това заяви днес австрийският министър на транспорта Норберт Хофер, цитиран от ДПА.

Той е домакин на неофициална среща на европейските министри на транспорта в град Грац днес, където те ще обсъдят предложението на Европейската комисия да бъде изоставено преминаването към лятно часово време между пролетта и лятото, пише БТА.

Още по темата

Важно е да се избегнат "кръпки" от различни часови зони в ЕС, подчерта транспортният министър на Австрия, коята в момента е ротационен председател на ЕС.

Според Хофер две или три страни членки не искат да въвеждат промените през 2019 година, защото техническата подготовка в авиотрафика и други сектори може да отнеме 18 месеца.

При онлайн анкета, проведена неотдавна в ЕС, 84 процента от участвалите 4,6 милиона души подкрепят премахването на смяната на часовото време.

В допитването на Европейската комисия от началото на юли до средата на август взеха участие 4,6 милиона души. Това е рекордно участие в онлайн сондаж на ЕС.

А от хората, предпочитащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време.

В България бизнесът се обяви за припознаване на лятното часово време. 51% от участвалите в националното допитване на Министерството на енергетиката са посочили, че са именно за него.

В анкетата са участвали над 17 000 души, като 96% от тях са гласували "за" преустановяването на сезонните промени на часовото време.

От тях  51% са "за" за установяване за постоянно на лятно часово време, 38% са "за" установяване за постоянно на зимно часово време,  7% са "за" да спре местенето на стрелките, но не са уточнили предпочитания към лятно или зимно време.

Лятното часово време е въведено в България през 1979 г. като система за спестяване на енергийни разходи чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

Според предложената от ЕК сега директива, последната възможност за промяна на часовото време ще бъде през октомври 2019 г., ако сме избрали зимно часово време. Ако изберем лятното, за последен път ще преместим стрелките през март 2019 г. Страната трябва да уведоми ЕК за своето решение шест месеца преди промените да породят действие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase