Снимка: БТА

Цифровизацията е за всички, за да е успешна не бива да губим човека от нейния център. Това каза еврокомисарят Мария Габриел при откриването на конференцията за дигитализация "Digitall Bulgaria 2018" в столицата, предаде БТА.

Габриел отбеляза, че в цифровизацията трябва да запазим подхода, в центъра й да е човекът, който да управлява процеса. Тя допълни, че ако искаме да сме конкурентоспособни в тази надпревара със САЩ и страните от Азия трябва да се получи подкрепа на централно ниво от ЕС. Габриел посочи, че за следващия програмен период ЕК ще отдели около 9 млрд. евро за дейности, които не са по силите на отделните страни. Сред тях са изкуствен интелект, борба с киберпрестъпността , високи цифрови умения.

Още по темата

Цифровизацията носи много ползи, но и рискове, каза още Габриел и допълни, че ЕК се стреми към много ясно насочена намеса само там, където е необходимо. Ние искаме да допринесем с правила за създаване на прозрачност и конкурентоспособност в новата цифрова среда, обясни тя допълвайки, че скоро ще бъде представен такъв европейски регламент. По думите й трябва да се осигурят ценности като защита на личните данни, като прозрачност на платформите, като подкрепа на малкия и среден бизнес.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че в столицата много сериозно се работи по концепцията за интелигентния град и се набляга на такива дейности като интегрирана система за управление на градската транспортна мрежа, модерни системи за управление на отпадъците, иновативни системи за подобряване на сигурността на гражданите ; интерактивна и отговорна градска администрация. Във всички от тези сфери търсим подкрепата и финансиране от ЕК и партньорството на бизнеса, допълни тя. Фандъкова даде като успешен проект строителството на метрото, който е финансиран от ЕС, и в който се залагат иновативни съвременни решения като 20-те автоматично управляемите метровлакове за третата линия, които са закупени от Сименс. Тя засегна темата и с високоиновативното образование и поясни, че в града се работи децата още в началната степен на образование да се обучават в информационни технологии. През тази учебна година над 100 училища в София имат обучение по информационни технологии още в началния образователен етап, каза още тя.

Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Сименс-България, организатор на форума, посочи, че четвъртата индустриална революция променя практически всяка човешка дейност - начина по който общуваме и си взаимодействаме, пътуваме, работим, произвеждаме стоки или потребяваме услуги, както и начина, по който използваме ресурсите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase