Снимка: Reuters

Полската управляваща партия "Право и справедливост" печели най-много гласове на състоялите се вчера местни избори, но опозицията печели в столицата Варшава и други големи градове, показват данни от екзит пол, цитирани от световните агенции.

Изборите, състояли се на фона на остро напрежение с Европейската комисия за водените от Варшава съдебни реформи, са смятани за тест преди изборите за Европарламент през май и парламентарните избори след една година, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Според данните на социологическата агенция "Ипсос" управляващата партия печели 32,3 процента от гласовете, а опозиционната "Гражданска коалиция", съставена от центристката партия "Гражданска платформа" и либералната формация "Новочесна" /Модерна/ - 24,7 процента. Полската селска партия се нарежда на трето място, с 16,6 процента от гласовете.

Кандидатът на "Гражданска коалиция" Рафал Тшасковски печели изборите за кмет на Варшава още на първия тур, според екзит пол.

Тшасковски - 46-годишен бивш евродепутат и бивш министър, получава 54,1 процента от гласовете, а съперникът му от "Право и справедливост" Патрик Яки - 30,9 процента.

Опозицията печели също кметствата в няколко други големи градове като Лодз, Познан, Люблин и вероятно Вроцлав. В Гданск и Краков кметът ще бъде избран на втория тур на 4 ноември.

Избирателната активност на вчерашния първи тур се оказа по-висока от обичайното, съобщи ТАСС. По предварителни данни са гласували над 50 процента от избирателите. Две минути преди приключването на гласуването Държавната избирателна комисия реши да го удължи, защото в някои избирателни секции в 21.00 часа местно време още имаше опашки.

Официалните резултати ще станат известни най-рано довечера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase