Снимка: Pixabay

Основата на европейската интеграция е мирът, заяви Стефан Тафров, дипломат и бивш постоянен председател на България в ООН, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Колкото идват повече поколения, които нямат спомен дори от следвоенните години, толкова по-малко ще се осъзнават постиженията на ЕС и европейската интеграция, спомена Тафров.

"Основата, сърцевината на европейската интеграция е мирът. На Балканите някак не сме осъзнали ценността на случилото се историческо помирение между България и Гърция, например, сходно на това между Франция и Германия".

Гостът коментира някои от основните теми в Европа от последните дни, част от които е процедурата за лишаването на Унгария от право на глас в Европейския съюз (ЕС). Според него страната все пак ще запази правото си на глас. Реакциите на бългаските евродепутати обаче той определи като "особено тревожни". 

"Петима депутати от ПП ГЕРБ подкрепиха унгарския министър-председател Виктор Орбан, от БСП - само Сергей Станишев, от останалите един гласува в подкрепа на Орбан, а двама изобщо не участваха в гласуването. Това поставя страната ни в периферията на Европа в момент, в който години наред се опитваме да се присъединим към Шенгенското споразумение. Това усилва негативните нагласи към България".

Излизането на Великобритания от ЕС се посреща с нарастващ страх от британците, констатира дипломатът.
 
"Към този момент правителството на Тереза Мей няма мнозинство, за да прокара каквато и да е сделка в парламента. Брекзит без споразумение ще бъде лошо решение и за двете страни. Търговските отношения също няма да останат безпроблемни и гладки. Продължавам да съм обезпокоен за съдбата на българите там. Ирландската граница е важен и труден въпрос. Тереза Мей няма да направи отстъпка на евроскептиците в партията по отношение на статута на европейските граждани във Великобритания, за да може да вземе подкрепата им заради ирландската граница. Възниква опасност за неквалифицираните българи и е време партиите и правителството ни да постигнат национален консенсус, че това е приоритетът на България по отношение на Брекзит". 

Гостът коментира и международните отношения, в частност набиращата сила на популизма.

Ценностно американският президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимор Путин са много близки като манталитет заради популизма и намесата на Русия в американския политически живот, съобщи Тафров. Има и други примери за възход на популизма, разбира се, поясни още той.

"След края на Студената война изведнъж либералната демокрация се успокои и се забрави факта, че демокрацията е всекидневна битка, която трябва непрекъснато да се подобрява. По време на Студената война противоборството между Запада и съветската опасност нямаше възможността да се подобрява либералната демокрация. Когато комунизмът рухна, те не бяха готови с нов модел и се успокоиха твърде дълго. Това според мен в най-общ план е основната причина за възхода на популизма. Започнаха проблемите от всякакъв характер, например икономически като кризата от 2008, както и повишената мобилност на хората в този все по-свързан свят, което доведе до емигрантски натиск върху развитите страни. Това само по себе си способства съществуването на популизма".

Популизмът е по-опасен във възстановените демокрации като нашите бивши комунистически страни, където обществата са по-незрели в сравнение с обществата на Запад, които по-дълго са живели като демократични според Тафров.

 Вижте повече по темата във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментари Напиши коментар

17

Бай Хой

преди 2 години

Основните са - гейзерство и джендъризъм, начело с папа педофил 🤣🤣🤣

16

Анонимен

преди 2 години

Тафров продължава да отделя Тръмп от Америка като някакво натрапено и досадно явление, пролетен грип, дето ще отмине ей така. Изобщо не се замисля за мълчаливото мнозинство, за което говореше Никсън, което работи, плаща данъци и прави страната велика, търпи и храни либералните кресльовци. Тръмп, обаче, е продукт на Америка и отговор на новите предизвикателства и не е спечелил изборите чрез руснаците, както си мисли Тафров- един верен комсомолец на либерализма в уродливата му форма- стар рефлекс

15

Анонимен

преди 2 години

Мадам Тафрова се изфърга пак..еврогнус