Снимка: Pixabay

Сигналите за корупция в България са множество, а действията на държавата, свързани с тяхната проверка – нулеви, посочи Димитър Марков, ЦИД, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Марков направи коментара си по повод информация, че Европейската комисия (ЕК) ще информира ОЛАФ за съмнения за корупция в България.

Според госта България е само на крачка от тоталната загуба на доверие от европейските си партньори, а причината за това е в неспособността ѝ да се справи с нарушенията и да докаже наличие на ефективен механизъм, с който да открива и санкционира злоупотреби.

Марков добави, че освен с тези проблеми, държавата не успява да се справи и с повторната поява на нарушителите на пазара и всъщност участниците в него остават същите, въпреки данните за техни злоупотреби.

Гостът отбеляза, че все пак България не е от държавите, които са в основния фокус на ЕК и ОЛАФ.

"България, без да прогресира реално, всъщност се придвижва по-напред сред дисциплинираните страни членки на Европейския съюз (ЕС), тъй като с реформите си, противоречащи на правовата държава и евроинтеграцията, страни като Унгария и Румъния, изместват фокуса. Все пак България има нужда от ефективни методи на разследване, за да си върне доверието".

Марков прогнозира, че най-сериозните последици за страната, наложени във връзка с членството ѝ в ЕС, ще включват спиране на средствата по европейски програми, което според него ще има негативно отражение у нас в дългосрочен план.

"Блокирането на средства по европейски програми автоматично ще забави плащанията по сключените към момента договори. Бизнесът вече е инвестирал за ангажимента, който е поел. Ако средствата се забавят, то България ще се окаже принудена или да търси нови средства – включително и от данъкоплатците, или да отложи проектите“.

По повод на информация за 43 приключени разследвания от ОЛАФ за България в рамките на 5 години, част от които са с препоръка за възстановяване на евросредства, Марков коментира, че всъщност държавата "плаща непрекъснато компенсации на институции и пострадали заради несвършената си работа".

Според него ефективни разследвания, адекватни присъди и достатъчно публичност на успешните дела са силно необходими у нас, за да се върне доверието към държавата както от гражданите, така и от отговорните структури на ЕС. 

Вижте повече по темата на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase