Снимка: архив, Reuters

Понякога родителите просто не могат да се примирят с решенията на своите деца. Например когато детето ти реши да приеме исляма и се забули от глава до пети. Това е преживяла една германска майка. Дойче веле разказва нейната история.

Никоя майка не би желала да преживее подобно нещо: един ден представители на службите да застанат пред вратата ти с обяснението, че собствената ти дъщеря имала намерение да напусне страната и да замине за Сирия при терористите от „Ислямска държава“. Моника Мюлер (името е променено от редакцията) с ужас си спомня за този ден през 2014 година, когато ѝ се случило точно това. За щастие се оказало, че сигналът, по който действали служителите, бил само слух, дочут в някаква джамия.

Но и без това жената – 60-годишна лекарка от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, вече била преживяла какво ли не: разказва, че дъщеря ѝ София (името също е измислено) попаднала под ислямистко влияние, радикализирала се и започнала не просто да се забражда, а надянала никаб, покриващ цялото тяло. По-късно момичето започнало да си търси съпруг в някакъв мюсюлмански интернет форум за женитби, където изборът бил между напълно непознати мъже, с които я свързвала само общата религия.

Промяната

В основата на дълбоката метаморфоза, настъпила у момичето, стояло някакво травматично преживяване като тийнейджърка. Понесеният тежък удар на съдбата, за който майката обаче не желае да говори, коренно променил 12-годишната девойка. Въпреки терапията тя не успяла да се съвземе от преживяното.

Започнала да търси утеха в друга религия – приела исляма, тъй като смятала, че той може да ѝ предложи по-надеждна защита от католическата вяра. София започнала да посещава джамии - първоначално тайно. Приятелките ѝ били предимно от един ислямистки и силно патриархален кръг хора от марокански произход.

На 17 години София окончателно сложила мюсюлманска забрадка. В къщи постоянно говорела за Корана и наричала роднините си „неверници“. Четяла книги за мюсюлманската жена и мюсюлманския брак.

По-късно момичето се изнесло от къщи и напълно изчезнало от полезрението на семейството. Бракът с един турчин излязъл съвсем кратък, защото София го смятала за недостатъчно правоверен. Семейството ѝ решило, че това ще я отърве от опасните ѝ илюзии, но нещата се развили по друг начин: София започнала да си търси строго религиозен съпруг в мюсюлмански форуми в интернет и сключила брак с един албанец. Заживяла с него в друг град и родила две деца, а третото е на път.

Семейният живот на София протича по един строго традиционен и архаичен модел на поведение – жената си стои в къщи, гледа децата и поднася на мъжа си храна, щом той се върне в къщи. Майката на София описва своя зет като ислямски фундаменталист. Досега два пъти е ходил в Сирия - да кара хуманитарни помощи за организацията „Медици със сърце“. Германското контраразузнаване класифицира тази организация като салафистка и екстремистка. Междувременно мъжът се бил дистанцирал от тази организация.

Завръщане към корените?

Напоследък майката на София забелязва у нея предпазливи признаци на връщане към предишния си свят. На някои сватби или семейни тържества вече ходела без никаб. Докато преди отказвала да води децата си на детска градина, вече виждала, че това е важно и за самите тях. Ако преди говорела активно за преместване в някоя арабска страна, където да учи Корана и арабски език, темата вече не е актуална - навярно заради децата.

„Дъщеря ми разбра, че в Германия децата ѝ имат възможност да получат добро образование и бъдеще, докато в една арабска държава това никак няма да е лесно - особено пък за една жена“, казва майката на София.

Тя не се страхува вече, че дъщеря ѝ би тръгнала за Сирия. Затова пък зет ѝ – в това тя е уверена – се намира все още под наблюдението на държавните органи. През миналата година жилището на семейството било претърсено в тяхно отсъствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase