Снимка: архив, Reuters

Британският премиер Тереза Мей се разграничи днес от своя външен министър Джереми Хънт, който оприличи Европейския съюз на Съветския съюз в реч на годишната конференция на Консервативната партия, предаде Ройтерс.

Хънт каза в неделя, че ЕС е бил създаден да защитава свободите, но съветската история учи, че ако един съюз бъде превърнат в затвор, то желанието да се избяга от него ще нарасне.

Още по темата

Когато бе запитана по радио Би Би Си какво мисли за коментара на външния си министър, Мей отговори: "Докато седя на тази маса в ЕС, виждам страни, които са били част от Съветския съюз, а сега са демократични страни. Мога да ви кажа, че двете организации не са еднакви".

Лидери на Европейския парламент пък поискаха от британския външен министър Джереми Хънт да се извини за направено от него сравнение между ЕС и СССР, предаде Асошиейтед прес.

След изказването на Хънт през уикенда, че ЕС не трябва да се опитва да пречи на безпроблемна раздяла между Великобритания и блока и думите му, че "Съветският съюз пречеше на хората да си тръгват", водещи партии в Европарламента отправиха остри критики.

"Г-н Хънт, би трябвало да се извините за това, което казахте", призова Манфред Вебер, лидер на парламентарната група на Европейската народна партия, най-голямата в ЕП, цитиран от БТА.

Ги Верхофстат, лидерът на либералите от АЛДЕ, заяви пред евродепутатите, че Хънт обижда не евродепутатите, а "милионите обикновени граждани, живели толкова дълго под съветско управление".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase