Снимка: Reuters

Нов филм за пияни и развратни свещеници предизвика критики от някои консервативни политици в Полша и породи дебат за влиянието на Католическата църква в една от най-религиозните страни в Европа, съобщи Ройтерс.

Филмът "Клир" разказва за живота на трима католически свещеници, които се наливат с водка и се подиграват на Църквата. Един от тях извършва сексуално посегателство срещу сляпо сираче.

Лентата, дело на уважавания полски режисьор Войчех Смажовски, бе приветствана от кинокритици след премиерата й на полски филмов фестивал миналата седмица. Но няколко високопоставени членове на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС), която разчита на подкрепата на Църквата за насърчаване на електоралните нагласи в нейна полза, разкритикуваха продукцията.

Заместник-министърът на културата Ярослав Селин заяви, че филмът насажда "негативни стереотипи" и подхожда по несправедлив начин към темата.

Други членове на ПиС призоваха той да бъде забранен. Водещото новинарско предаване по обществената телевизия нарече филма "поредна жестока и неоснователна атака срещу Католическата църква".
 

Коментари Напиши коментар

21

Не!

преди 7 месеца

"Ако може да прекъсна твоя екстаз. Всички видяха какво стана като атеистите дойдоха на власт 44-та"
Атеизмът не е червен монопол! А комунизмът е смяна на един култ с друг. И двете са ненормални! Аман от хора с въображаеми приятели....

20

Анонимен

преди 7 месеца

До АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК.

Ако може да прекъсна твоя екстаз. Всички видяха какво стана като атеистите дойдоха на власт 44-та.

19

АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК.

преди 7 месеца

ОТ АТЕИЗМА ПО ХУБАВО НЯМА...