Видео 21.09.2018

Пенсионерски неволи: Германците се връщат... Нашите къде да идат?

Пенсионери от Западна Европа, заселили се у нас, масово започват да напускат страната ни. "Дойче Веле" разказва историята на германско семейство, което отчита като голяма грешка решението си да се премести в България.

Причината е поскъпването на живота и непрестанните набези на крадци в добричкото село Могилище, където са се заселили преди повече от 10 години.

Преди години Ралф Ешки и съпругата му Бернадет напускат Германия и се преселват в България. Купуват си голям имот на изгодна цена и решават да прекарат старините си там.

Още по темата

"У нас вече не е най-евтино. На немските пенсионери не са им проблем цените, а сигурността. В България нямаш защита от грабежи. Пенсионерите в развитите икономики предпочитат да отидат на чисти, красиви, спокойни места. Сегашните пенсионери от Европа са идвали в България в миналото, когато положението е било съвсем различно. Чуждестранните пенсионери може да се върнат в страните си, но ние няма къде да ходим. Липсват институции. Това държава ли е?", отбеляза пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова.

Според журналиста Владислав Прелезов тези, които идват в България, особено от Западна Европа, са тотално излъгани.

"На много места липсва канализация, инвестиции, инфраструктура, сигурност, електричество. Тези хора са свикнали да живеят по коренно различен начин. Минималната пенсия в Германия стана 450 евро, което е напълно недостатъчно. Разликата между Източна и Западна Германия е все още очевидна", посочи той.

По негови думи, ако се настанят няколко европейски семейства в някое село, пейзажът ще се промени. "Ще са усмихнати, ще се опитат нещо да подобрят. У нас да кажеш на някого добро утро, без да те познава, е проблем", обобщи той.

Видео 21.09.2018

Пенсионерски неволи: Германците се връщат... Нашите къде да идат?

Коментари Напиши коментар

219

Деа

преди 7 месеца

Проблемът с крадците, биячи и убийци, по селата наистина е страшен. Правилни въпроси. Гледай ти, какъв народ сме! Когато трепят нашите честни селски хорица и пенсионери, на другите българи не им пука. А като го казаха немците - ей, голям проблем, бе. Сякаш не знаят, че 30 години живеем в държава на беззаконие и безнаказаност.

218

Киро

преди 7 месеца

Германия да не е по-добре? И там нинджи и цветни на всеки метър. Един напуснал германец нищо не означава. На негово място ще дойдат десет.

217

Анонимен

преди 7 месеца

Колко се радвам, че още на 16 напуснах тая дупка...