Снимка: Президенството

Един от големите проблеми на ЕС днес е затвърждаващото се впечатление, че бъдещето на Европа се определя от малък елит. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на втория ден от срещата на държавните глави от групата "Арайолуш", която се провежда в столицата на Латвия, Рига.

"Демократичните институции в Европа са факт, но въпреки това те не съумяват да изпълнят приобщаващата си роля за гражданите и голяма част от европейците не се чувстват представени в тях", допълни той.

По думите на Радев икономическото и социално сближаване между "стари" и "нови" държави членки на ЕС е задължително условие за съхраняването на потенциала на съюза да бъде единен и да действа като общност, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

"Разликите в социалното и икономическото развитие на европейските държави водят и до различни приоритети в тяхната политика за развитие. Когато подобни различия надхвърлят определена степен, те могат да застрашат солидарността, единството и дори процеса на европейска интеграция", категоричен беше държавният глава.

Радев призова за реална интеграция в социалната сфера, икономиката и образованието като най-ефективна мярка за отстояване на европейските принципи и ценности.

"За мен привличането на чуждестранни инвестиции не се изчерпва с размера на средствата, но и с модела на обществени отношения, подобряване на бизнес средата и качеството на живот, което носят за обществото", подчерта президентът.

"Европейският съюз може да бъде успешен в бъдеще само ако олицетворява успех не само като общност, но и на всички свои държави членки", заяви още в изказването си на форума Румен Радев.

"Ако ЕС не е единен и не успее да утвърждава своите ценности в съседните на Европа региони, то рано или късно ще започне да внася външни за съюза модели", категоричен беше президентът.

Коментари Напиши коментар

82

Анонимен

преди 9 месеца

МЪ КАК БЕ РАДЕВ- Я СЛУШАЙ КО МИ СА СЛУЧИ НА МЕН- 1979 Г АЗ В АМСТЕРДАМ- ОНЕМЯЛА ЧЕ ТАМ КОРЕКОМ ДО КОРЕКОМ, КОЛА,ДО КОЛА, РАБОТНИЧЕСКИ КВАРТАЛ ОТ ДВУЕТАЖНИ КЪЩИ- ДО ЕДНА ЕДНАКВИ, С МАЛКИ ДВОРЧЕТА И ОБЩ ЗАДЕН ДВОР, МАЛКИ КУТИИ ЗАКРЕПЕНИ НА ФАСАДИТЕ НА СГРАДИ А В ТЯХ ПЪХАТ НЕЩО И ОТ ТАМ ИЗЛИЗАТ ПАРИ, ПЛАЩАТ ПАК С НЕЩО В МАГАЗИНИТЕ, ОЧУДЕНА СИ ПОДАВАМ ЛИЧНИЯ ДОКИМЕНТ,ОХРАНАТА ИЗВИКАНА АЗ ОТНЕСЕНА НАВЪН- А ДЕ ДА ИМ СА ЧУДИШ, ПА ТИ РАДЕВ ИСКАШ ДА ГИ СТИГНЕМ- ДА ТИ СА ЧУДИ ЧОВЕК С ВЕЛЕВ КАК ДА ГИ СТИГ

81

Анонимен

преди 9 месеца

Какво донесе герберастията?Ето какво -
"George Orwell, романa „1984”: ‘Но винаги ще съществува опиянението от
властта, което постепенно ще нараства и ще се развива. Винаги, във всеки
момент, ще господства възбудата от победата, усещането, че тъпчеш
безпомощния враг. Ако искаш да си представиш бъдещето, представи си
ботуш, смазващ човешко лице — завинаги…"

80

Герберастията убива

преди 9 месеца

За разлика от Тиквеника, Радев демонстрира дълбока мисъл и висок интелект. нетипичен за банкенската филия с мас!