Снимка: БТА

Видео 14.09.2018

Диктатура на ЕП или битката на Орбан срещу либералите

В Европарламента се наблюдава сблъсък между евродепутати либерали глобалисти и евродепутати етатисти и патриоти, каза пред Bulgaria ON AIR експертът по международни отношения проф. Боян Чуков по повод атаката срещу Унгария.

Евродепутатите гласуваха да се задейства член, който може да лиши Унгария от право на глас в общността. Сред мотивите за искането са нарушаване на Конституцията, изборната система, независимостта на съдебната власт, корупцията и правата на бежанците.

Това е първият случай, при който европарламентът се възползва от правото си на инициатива по тази тема. В същото време Орбан заяви, че причината е отказа на страната му да приема мигранти.

Още по темата


"Всеки депутат, както и евродепутат трябва да гласува по съвест, т.е. така, както смята, че би било най-добре, а не да изпълнява партийни повери. За съжаление обаче и в България, и по целия свят те гласуват според решението на политическото им семейство", коментира в студиото на "България сутрин" журналистът Петър Волгин.

По думите му е жалко, че Европейският парламент именно по такъв начин се възползва от правото си на инициатива.

"Недоверието на гражданите към институциите става все по-силно, различията между структурите стават по-големи. С това гласуване евродепутатите за пореден път разшириха делението между себе си и обществото", допълни още Волгин.

Проблемът на Европейския съюз е, че решенията, които Брюксел взима, трябва да бъдат легитимирани чрез вота на народа. Оказва се обаче, че те не са, подчерта още проф. Чуков.

Според Волгин поводението на ЕП не е само удар срещу Орбан и Унгария, а е насочено срещу всички държави, които си позволяват да водят независима от Брюксел политика. Това са обвинения към всяка държава, която се опита да излезе извън либералния консенсус, което е консенсус на брюкселския елит.

Според процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, задействана от парламента, сега щафетата се прехвърля към Съвета на ЕС, съставен от правителствата на държавите членки. Пръв ще разгледа въпроса Комитетът на постоянните представители на държавите членки (КОРЕПЕР).

След това Унгария ще бъде включена в дневния ред на Съвета по общи въпроси, съставен от министрите по европейските въпроси на държавите членки. Според чл. 7 съветът "може да констатира, че има явен риск от сериозно нарушаване" на основните ценности на ЕС, след като изслуша обвинената страна.

В текста обаче не са посочени никакви крайни срокове. За да се заключи, че има такъв риск, е необходимо мнозинство от най-малко 4/5 от членовете на съвета.

Според Волгин при предстоящите евроизбори сблъсъкът ще бъде между партиите, защитаващи интересите на народа, и тези, защитаващи интересите на елита, като победата ще бъде за първите.

Коментари Напиши коментар

108

Ким Чен Ун

преди 7 месеца

До Анонимен Нали знаеш че няма вечни фирми все един ден те фалират .Така е и Ес време му е да отплува в мрака завинаги .

107

Ким Чен Ун

преди 7 месеца

До Анонимен Абе умнико аз понеже съм прост като газда Борисов ,да вземеш да ми обясниш какво значи популизъм ,че гледам всички политици използват тази дума под път и над път .

106

Ким Чен Ун

преди 7 месеца

До Анонимен Аз пък помня по наблизо ,2008 година и фалита на Лос Говедарос и фалита на ЕС и как този фалит се отрази на всички държави по света . Та още не можем да се оправим икономически .