Снимка: Reuters

Въоръжени отряди от европейски граничари ще могат да преследват мигранти, които незаконно са проникнали на територията на ЕС. Това съобщи еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос, представяйки ново законодателно предложение на Комисията.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер съобщи вчера в Европейския парламент, че Брюксел иска да превърне граничната си агенция в “истинска гранична служба”, която ще има на разположение 10 000 служители, готови да се притекат на помощ, ако европейска държава бъде натисната от мигранти.

Европейските граничари ще имат право да патрулират границите, да пропускат или връщат кандидат бежанци, както и да залавят нелегални мигранти, проникнали на територията на Съюза. Освен това еврограничарите ще могат да участват в мисии в трети държави, например на Балканите, ако това се налага. Те ще могат да носят оръжие, ако поканилата ги държава, разреши това, уточни комисарят.

Европейските граничари ще бъдат набирани в страните членки, а работата им заплащана от бюджета на ЕС. Граничната агенция и държавите, подложени на миграционен натиск, ще решават заедно кога и какви подкрепления да бъдат изпращани.

Граничната и брегова охрана ще получи пари за купуване на кораби, самолети и МПС за работата си, за да бъде независима от възможностите на отделните членки на ЕС, които сега осигуряват екипирането на около 2000 експерти, работещи в граничните държави, включително в България.

Контингентите ще бъдат на подчинение на вътрешния министър на приемната държава, която ще има последната дума по всички решения, увери Аврамопулос. "Не става дума за милитаризация, а за по-ефективно управление на границите", заяви комисарят, добавяйки, че новата инициатива не цели да превърне Европа в крепост, а само да пресече трафика на хора и да помогне на страните в нужда.

Европейските държави ще предоставят служителите за операциите, което ще бъдат пренаемани от евроагенцията за различни периоди от време, обясни комисарят. Когато няма миграционен натиск, те ще стоят в готовност и изпращани, само при необходимост.

Еврокомисията предлага сериозно разширяване на правомощията и на Европейската агенция за убежището, която ще получи право да изпраща екипи в помощ на властите в граничните държави, затрупани от молби за международна закрила. Те ще могат да идентифицират мигрантите, да събират документи за кандидатите, да разглеждат исканията им и да преценяват дали те имат право на убежище в ЕС. Това ще може да се случва в приемни центрове, построени на самата граница, така че мигрантите да не се допускат навътре в европейска територия, което би улеснило бягството им.

Отхвърлените кандидати ще бъдат връщани обратно в родните си държави директно от границата, като Брюксел предлага удължаване на срока, в който те могат да бъдат задържани в закрити центрове до 3 месеца, за да не избягат.

За целта Еврокомисията предлага опростена процедура за репатриране, която да ускори процеса.

Новите идеи ще бъдат сложени на масата на европейските лидери, които се събират за неформални разговори за миграцията идната седмица в Залцбург. Според Аврамопулос, "ако има политическа воля, новата гранична служба може да е факт до 2 години".

Еврокомисията смята, че увеличаването на нейния персонал и функции ще струва около 11,3 млрд евро между 2021 и 2027 г. Още €1,25 млрд ще са нужни за реформата на агенцията за убежищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase