Снимка: Reuters, архив

Крайнодясната антиимиграционна партия "Шведски демократи" ще удвои броя на мандатите си в Европейския парламент на евроизборите през май догодина, ако постигне на тях резултат от порядъка на 17,6 процента, както на парламентарните избори в неделя в Швеция. Това установява агенция Ройтерс след анализ на последните данни от анкети в страните от ЕС и резултати от национални избори, състояли се след последната анкета.

Още по темата

Със спечелени четири от 21 евромандата, полагащи се на Швеция в 705-местния Европейски парламент, гласът на "Шведските демократи" ще бъде слаб. Но той ще отеква сред много други части на ЕС.

Според анализа на Ройтерс е възможно в следващия състав на Европейския парламент евроскептичният блок да е с 60 на сто по-голям от сегашния.

Повечето от социологическите проучвания, обобщени от Ройтерс, включват въпрос към респондентите как ще гласуват на хипотетични национални избори. В изборите за евродепутати мнозинството страни от ЕС използват пропорционална система, което прави относително лесно транслирането на резултата от национални избори.
Растящата популярност на антисистемните партии в новата коалиция в Италия - "Лига" и Движението "Пет звезди" - увеличава шансовете за подсилване на техните блокове в Брюксел.

Техният рейтинг и възходът на "Алтернатива за Германия" ще надхвърлят загубите за лагера "анти ЕС", след напускането на 19-те евродепутати от "Партията за независимост на Обединеното кралство" (ЮКИП).

Анкетите из ЕС сочат, че числеността на групата "Европа на свободата и пряката демокрация" в европарламента, която досега бе доминирана от ЮКИП и "Пет звезди", ще нарасне до 58 мандата, в сравнение със сегашните 45, при положение че няма промяна в съюзяването. Групата "Европа на нациите и свободата", която обхваща депутатите от френския "Национален фронт" на Марин льо Пен и холандската "Партия на свободата" на Герт Вилдерс, може почти да удвои броя на членовете си до 65 при сегашни 35, което отчасти се дължи на възхода на "Лигата" в Италия.

Данните от националните социологически проучвания предричат, че Европейската народна партия /ЕНП/ ще остане най-голямата група в следващия Европейски парламент, макар че ще намали до 186 мандатите си при 219 сега. Но десноцентристите ще запазят преднината си пред втората сила - "Прогресивен алианс на социалистите и демократите", тъй като догодина левоцентристите биха имали 150 евродепутати - спад в сравнение със сегашните 189. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase