Снимка: архив, Reuters

Хиляди деца са станали жертва на сексуални посегателства от свещеници в Германия в периода 1946 г. - 2014 г. Това сочи изследване, посветено на Германската католическа църква, която е обвинена, че е укрила умишлено фактите, предаде Франс прес, като се позова на информация в германски медии.

Проучването е започнало през 2014 г. Официално то ще бъде представено на 25 септември във Фулда на Германската епископална конференция.

Най-малко 3677 деца, повечето момчета на възраст под 13 години, са станали жертва на сексуални посегателства, извършени от 1670 духовници, се казва в документа, с който са се запознали германските седмичници "Шпигел" и "Цайт", пише БТА.

В продължение на три години и половина консорциум от изследователи от Манхайм, Хайделберг и Гисен са проучили 38 000 досиета и документи от 27 германски епархии, които са им били предадени от църквата. Изследователите обаче не са имали пряк достъп до архивите.

Според авторите на изследването в продължение на векове Църквата е разрушила и манипулирала много документи, свързани със заподозрените и е омаловажила умишлено сериозността и мащабите на деянията.

Според доклада на изследователите обвинените свещеници често пъти са били премествани, без богомолците да са били предупреждавани за потенциалната опасност, която те са представлявали за децата. Само една трета от заподозрените са били обект на преследване по силата на каноничното право, но санкциите са били минимални, а в някои случаи и несъществуващи, констатират изследователите.

От няколко години Германската католическа църква е разтърсвана от разкрития за сексуални посегателства. През 2017 г. доклад разкри, че най-малко 547 деца от католически хор в Регенсбург са били жертви на посегателства в периода 1945 г. - 1992 г.

Светият престол днес съобщи, че папа Франциск свиква ръководителите на всички епископални конференции по света на среща на върха във Ватикана от 21 до 24 февруари 2019 г., предадоха световните агенции. Темата ще бъде защита на непълнолетните от посегателства, в това число и сексуални, от свещеници.
 

Коментари Напиши коментар

16

гадост

преди 7 месеца

Това не са духовни лица, това са извратени педофили и са за затвора. стига конференции, извънредни срещи и празни приказки.

15

муспи

преди 7 месеца

Да е ставало дума някъде за сексуалните посегателства на деца в синагогите?! А всяка мръсотия по света оттам тръгва. Да не би всички медии да са под еврейско влияние? Нее, това е обида за тях, - медиите са си изцяло еврейски гешефт!

14

†БПЦ†

преди 7 месеца

Нека неосведомените да не коментират църковните дела. Това не е педофилия, а си е съвсем каноничните ритуал"въведение на младенеца в лоното Христово". Има го и при нас православните, но ние това го имаме за нормално и не го правим на проблем. Пък и никой не се оплаква.