Снимкa: Reuters

Българските евродепутати се разделиха в най-горещото гласуване в Европейския парламент днес - да бъде ли наказана Унгария за неспазване върховенството на закона.

Петима от шестимата представители на ГЕРБ подкрепиха политиката на Виктор Орбан като гласуваха срещу доклада на либералката Джудит Сергентини, който призовава за задействането на член 7 от Лисабонския договор. Параграфът предвижда санкциониране, което може да стигне до отнемането правото на глас на страната при вземането на решения в ЕС.

Още по темата

Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Владимир Уручев и Асим Адемов гласуваха против задействането на процедурата, известна като “ядреното копче”, след като парламентарната група на ЕНП разреши гласуване “по съвест”. Това стана след разгорещен дебат при закрити врати снощи в Страсбург между членовете на групата и унгарския премиер Орбан, който се проведе след официалната дискусия в Европарламента.

Шестият представител на ГЕРБ - Ева Паунова-Майдел се въздържа. За разлика от почти цялата си парламентарна група, против доклада е гласувал и социалистът Момчил Неков. В съгласие с партийната политика на консерваторите, от които са част, Николай Бареков и Ангел Джамбазки от ВМРО, също са гласували срещу заключенията на ЕП, че в Унгария се нарушават основните европейски ценности и че това застрашава и останалите демокрации в Съюза.

В подкрепа на задействането на процедурата по член 7 са били петима от 17-те представители на България в Европейския парламент, сочат официалните данни Това са Сергей Станишев от социалистите, Светослав Малинов от ЕНП и трима либерали - Филиз Хюсменова, Илхан Кючук и Искра Михайлова.

Петър Курумбашев, Георги Пирински от социалистите и Неджми Али от либералите не са участвали в гласуването.

Европейският парламент поиска днес задействането на член 7 срещу Унгария за нарушването на върховенството на закона, основни свободи и за корупция с 448 срещу 197 гласа и 48 въздържали се.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase