Снимкa: Reuters

Българските евродепутати се разделиха в най-горещото гласуване в Европейския парламент днес - да бъде ли наказана Унгария за неспазване върховенството на закона.

Петима от шестимата представители на ГЕРБ подкрепиха политиката на Виктор Орбан като гласуваха срещу доклада на либералката Джудит Сергентини, който призовава за задействането на член 7 от Лисабонския договор. Параграфът предвижда санкциониране, което може да стигне до отнемането правото на глас на страната при вземането на решения в ЕС.

Още по темата

Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Владимир Уручев и Асим Адемов гласуваха против задействането на процедурата, известна като “ядреното копче”, след като парламентарната група на ЕНП разреши гласуване “по съвест”. Това стана след разгорещен дебат при закрити врати снощи в Страсбург между членовете на групата и унгарския премиер Орбан, който се проведе след официалната дискусия в Европарламента.

Шестият представител на ГЕРБ - Ева Паунова-Майдел се въздържа. За разлика от почти цялата си парламентарна група, против доклада е гласувал и социалистът Момчил Неков. В съгласие с партийната политика на консерваторите, от които са част, Николай Бареков и Ангел Джамбазки от ВМРО, също са гласували срещу заключенията на ЕП, че в Унгария се нарушават основните европейски ценности и че това застрашава и останалите демокрации в Съюза.

В подкрепа на задействането на процедурата по член 7 са били петима от 17-те представители на България в Европейския парламент, сочат официалните данни Това са Сергей Станишев от социалистите, Светослав Малинов от ЕНП и трима либерали - Филиз Хюсменова, Илхан Кючук и Искра Михайлова.

Петър Курумбашев, Георги Пирински от социалистите и Неджми Али от либералите не са участвали в гласуването.

Европейският парламент поиска днес задействането на член 7 срещу Унгария за нарушването на върховенството на закона, основни свободи и за корупция с 448 срещу 197 гласа и 48 въздържали се.

 

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 9 месеца

Браво Станишев, кво стаа с кантовете по униформите на руската армияя, нещо да кажеш? А върлата комунистка, ленинградската библиотекарка, щерка на комунестически полковник, хитроо се плласира като царедворка и ханъма. Евала... След изхвърлянето и от ЕП ще я викаме да ни боядисва мазетата. Снаглата ухилка на лице. И с мъж - изпечен мошеник и прибирач.

40

Анонимен

преди 9 месеца

До Анонимен 35

В Европейския съюз се вихри свръхколониална диктатура и тоталитаризъм! Демокрацията стана най-лицемерната идея от 20 години, а либерализмът и пазарната икономика - отвратително, злокобно, анархистично управление на обществото, попаднало в коварните им лапи. Ограбване на националните ресурси, обезличаване на индивида и народа, унищожаване на традициите и народното творчество. Налагане на неизвестни по произход, извратени ценности, главните от които са демагогия и лицемерие!

39

Анонимен

преди 9 месеца

Извинете, а ще напишете ли защо социалистите са против директивата за интернет цензурата а ГРОП и патриотите са за да се налага интернет цензурата. Това е далеч по-важно отколкото тая новина за Орбан, защото утре сайтовете безнаказано ще трият коментари и ще пускат тонове официален фейкнюз. Искат да са на власт вечно с медийна пропаганда