Снимка: flickr

Цените на цигарите и алкохола у нас са се повишили с 408% или над пет пъти от 2000 година насам, показват последните данни на Евростат.

По този показател страната ни е на второ място в ЕС след съседна Румъния, където ръстът е от над 726 на сто.

Общо разходите за живот в България са нараснали с близо 85 процента, като лидер по поскъпване в ЕС отново е Румъния, където цените са се вдигнали с 257% от началото на новото хилядолетие.

Драстично увеличени има и на разходите за образование в България – с 214%, което поставя страната ни трето място в ЕС след Румъния и Великобритания.

Близо 155 на сто е повишението на цените в здравеопазването у нас, което ни поставя на второ място след Унгария, където то е със 157%.

Двойно повече плащаме за ток, газ и вода в България. За последните 17 години сметките ни за дома са нараснали с над 130 на сто, отчита статистиката.

По-скъпо ни излиза и почивката, като цените на ресторантите и хотелите са нагоре със 123%.

От друга страна най-слабо са се увеличили цените в областта на комуникациите. От Евростат изчисляват 9,7 на сто ръст на разходите за телефонни и пощенски услуги. С малко повече са се увеличили харчовете за мебели и стоки за дома, както и за култура и развлечения.

При хранителните продукти и безалкохолните напитки между 2000 и 2017 година цените са нараснали с 87,10%, а увеличението при транспорта, в който влизат както личните автомобили, така и общественият транспорт, е с 55,2 на сто.
 

Коментари Напиши коментар

14

Нейде из 2000г

преди 7 месеца

Патрончетата алкохол бяха лев,а ''Виктори" скочи от 0,72 на 0,86 ст,после стана 1,20 и.т.н

13

Анонимен

преди 7 месеца

Най важното нещо български р оби е да си свободен духом.само народите свободни духом постигат всички други неща.но тъй като вие ниииикога не сте били свободни не го цените .и за това изглеждате щастливи......справка вгледайте се в овцете връщайки се от паша .те са тооолкова щастливи

12

шшш

преди 7 месеца

До Аз мразя стереотипи

ТВА Е ЯСНО!