Снимка: БТА

Бунт срещу системата или господство на беззаконието? Предизвестено ли беше пламването на искрата на уличното правосъдие в германския Кемниц? И как това спомогна за просперитета на популистката алтернатива за страната?

Събитията се превърнаха в тест за властта на канцлера Ангела Меркел.

"През месец септември се навършват точно три години от прословутата реплика на Меркел "ще се справим". Това доведе до постигане на изборни победи на крайнодесни популистки националистически организации и партии в Унгария, Австрия, Италия, дори и в Германия. Най-голямото разделение на Източна и Западна Европа в историята на Европейския съюз", коментира в студиото на "България сутрин" бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

По думите му въпреки че в последните години мигрантските потоци значително са намалели, истерията се увеличавала и било въпрос на време тази вълна да превземе и останалата част на Европа.

Само преди дни най-малко 300 души бяха арестувани на протест в Кемниц, на който се събраха хиляди поддръжници и противници на мигрантите.

До ескалация на напрежението се стигна след убийството на 35-годишен германец и ареста на извършителите – сириец и иракчанин.

"Наскоро имаше голям конфликт в коалицията на Меркел, която вероятно е най-устойчивата в историята на политиката на Европа. С баварския Християнсоциален съюз (ХСС) се оказаха на различни мнения по темата за нелегалните мигранти. Германският канцлер обаче не променя политиката си, въпреки че по този начин рискува много. За съжаление така расте и подкрепата за "Алтернатива за Германия", както и за други крайнодесни формации", посочи историкът и лидер на партия "Възраждане" Костадин Костадинов пред Bulgaria ON AIR.

Кемниц се оказа в центъра на дебата в германското общество за чужденците. През последните години повече от 1,6 милиона души, предимно от Сирия, Ирак и Афганистан, са потърсили убежище в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase