Снимка: БТА

Германската социалдемократическа партия продължава да губи популярност и вече е зад дяснопопулистката "Алтернатива за Германия", отстъпвайки й второ омясто. На първо все още са християндемократите. Това сочи проучване на инситтута за изследване на общественото мнение "Инса", направено по поръчка на в. "Билд".

Социалдемократическата партия е загубила половин пункт и вече е паднала до 16% от предпочитанията на избирателите, докато "Алтернатива за Германия" се е подобрила с половин пункт и би взела 17% от гласовете, ако днес има избори, отбелязва БТА.

Още по темата

За християндемократите биха гласували 28,5%. Зелените се задържат на 13,5%, либералната "Свободна демократическа партия" взима 9,5%, а Левицата – 10%.

"Положението на Германската социалдемократическа партия" катo втора по сила в Германия е под въпрос", коментира шефът на "Инса" Херман Бинкерт.

Според него, колкото по-дълго остане ГСДП в коалиция с християндемократите, толкова повече загуби ще претърпява и накрая може дори и да не влезе в Бундестага.

Междувременно ново политическо движение изяви амбициите да обедини хората с леви възгледи в Германия. "Стани" на депутатката от Левицата Сара Вагенкнехт е създадено от над 80 известни германци и има за цел да върне обратно към лявата идея онези, които са разочаровани от политиката и избират популисти. Самите социалдемократи, Левицата и Зелените обаче изразиха опасения, че новото движение ще разцепи още повече левия сектор в Германия.

"Има социални въпроси, които остават нерешени и отблъскват хората от досегашните партии. Трябва да се заемем с тях, ако искаме хората да се върнат от популистките редици", заяви Вагенкнехт, която иначе е председател на парламентарната фракция на Левицата в Бундестага.

Германия продължава да е поляризирана. В понеделник вечерта няколко известни рокбанди направиах безплатен концерт срещу крайнодесните и расизма в Кемниц. Над 65000 души се стекоха на събитието, което мина под мотото "Ние сме повече". Сред организаторите са прочутите рок и пънк групи "Ди Тотенхозе", "Крафтклуб", "Файне Зане Фишфиле". Участието на "Файне Зане Фишфиле" обаче предизвика критиките на християндемократите срещу президента Щайнмайер, който приветства събитието.

"Файне Зане Фишфиле" са известни с крайнолевите си изказвания и са били за кратко дори обект на наблюдение от службата за защита на конституцията. Да се постави и "Алтернатива за Германия" под нейно наблюдение поискаха Зелените. Причината е, че партията открито работи заедно с "Пегида" и неонацистки организации. Властите в Саксония обаче отхвърлиха това предложение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase