Снимка: PETA

Неправителствената организация PETA, която се бори за хуманното и етично отношение към животните, сигнализира за порочна и бездушна практика при транспортирането на животни.

От организацията публикуваха снимки и видео клип, на който се виждат изнемощели свине, които прекарват 4 мъчителни дни в камиони на ферибот по пътя между България и Грузия в Черно море.

Животните са подложени на ужасяващи условия – високи температури, без вода, без храна и медицински грижи. Свидетел разказва как около 40 мъртви прасета са били извадено от камионите и изхвърлени през борда, а сред тях е имало и живи животни.

На видеоклип се вижда и обезводнена свиня, която е твърде изнемощяла, за да се изправи.

От PETA са разпратили писма до компетентните органи в България и Грузия и настояват за забрана за транспорта на животни.

Това е честа практика, тъй като животновъдството е основен отрасъл и играе важна роля при развитието на икономиката. Според информация на НПО-то животните са държани при подобни условия в продължение на години и се е превърнало в порочна и потресаваща практика.

"Този случай показва за пореден път, че животните се третират като бездушна стока, а законите се потъпкват из цяла Европа. Контролът е напълно занемарен. Само забраната за транспортиране може да помогне на животните", смята Лиза Кайнц, агроном и консултант в PETA.

Чисто икономически, транспортирането на живи животни излиза доста по-евтино, отколкото месото им да се пренася при постоянни хладилни условия. Често в камионите на фериботите животинките са подложени на екстремни атмосферни условия, жажда, глад и стрес в продължение на дни. Заради отчаянието си те се нападат едни други или умират бавно и мъчително, пишат от PETA.

Регламентът на ЕС за защита на животните при транспортиране, който важи и извън границите на Съюза, когато животните са с произход от ЕС, редовно се погазва по най-груб начин.

Почти не се извършват проверки, а наказанията при нарушение обикновено са ниски, казват още от НПО-то.

Затова и от организацията стартират петиция срещу транспорта на дълги разстояния в държави извън ЕС и се обявяват за вегански начин на живот. 

Коментари Напиши коментар

57

Бай Петко

преди 10 месеца

Хората искат да кажат купувайте немски или френски свини

56

До 53

преди 10 месеца

В природата на никой не му дреме дали храната му се "мъчи" или не, защо това е в тежко противоречение с всички природни закони и води до неизбежната гибел на инфантилно-лигавия индивид.

55

Анонимен

преди 10 месеца

Поредната хипи-веган простотия! Първо това е просто стопански инвентар, служещ за храна и нищо повече, как се отглежда, транспортира и т.н. няма никакво значение, стига това да не човешкото здраве и живот. Второ няма собственик който умишлено да унищожава стоката с която търгува, така че да се твърди, че този случай е едва ли не е учишлен е признак на тежко ментално заболяване. И трето, но най-важно - трябва да се ясен и решителен отпор на веганската секта, тя трябва да се преследва от закона.